Aktuelno 6

12.06.2024.

19:18

Pogledajte blindirani Golf: Otporan je i na napad iz kalašnjikova! FOTO

Ovaj primerak osme generacije modela Golf je doživio velike modifikacije kako bi postao otporan na metke.

Izvor: Kliks

Pogledajte blindirani Golf: Otporan je i na napad iz kalašnjikova! FOTO
SVI Engineering

Podeli:

Dok se za blindirana vozila uglavnom biraju velike limuzine i SUV-ovi, u ovom slučaju je reč o kompaktnom hečbeku koji može da izdrži pucnjavu iz kalašnjikova.

Automobil je "proizvod" kompanije SVI Engineering iz Južne Afrike, a dizajniran je kao "vozilo za hitan odgovor". Dobio je čelični oklop debljine 3,5mm i lagano neprobojno staklo. 

Samo prozor na strani vozača je moguće otvoriti do pola, dok su ostali prozori fiksirani zbog očiglednih razloga. Iako je paket prikazan na modelu GTI, kompatibilan je i sa Golfom R koji ima pogon na sva četiri točka.

Oklopni čelik visokog kvaliteta korišćen je za vrata, stubove, krov i prilagođenu zadnju pregradu, koja je odabrana kako se oklop ne bi koristio za vrata prtljažnika, čime su smanjeni troškovi. 

Postoji i dodatna zaštita za važne komponente motora, jer je oklop ugrađen i u prednje blatobrane, dok je akumulator obložen zaštitom otpornom na metke. Nakon modifikacija je Golf teži za 340 kilograma u odnosu na standardni primerak, što se odražava i na njegove performanse, odnosno potrošnju goriva.

SVI Engineering je podesio vešanje kako bi moglo da se nosi sa dodatnom težinom automobila, koja sada iznosi gotovo 1.770 kilograma. 

Golf GTI je sada otporan na pucnjavu iz pištolja i pušaka do kalibra 7,62x39 mm zahvaljujući B4+ oklopu. Balističko staklo može da zaustavi tri pogotka iz kalašnjikova u krugu od 300mm. 

Za modifikacije je bilo potrebno tri meseca rada, a paket košta gotovo 35.000 dolara pre poreza, i naravno, ne uključuje automobil.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: