Aktuelno 1

12.06.2024.

17:43

Ako ovo radite sa šiframa, odmah prestanite! Opasna praksa i dalje rasprostranjena

Godinama se govori o kraju ere lozinki, ali one su još uvek tu.

Izvor: Informacija.rs

Ako ovo radite sa šiframa, odmah prestanite! Opasna praksa i dalje rasprostranjena
James Are / Shutterstock.com

Podeli:

Živeti u svetu bez lozinki bi bilo lepo, ali ta budućnost je još uvek daleko. Sertifikati, biometrija i pristupni ključevi ih polako zamenjuju, ali lozinke se i dalje koriste kao rezerva i ostaju primarni metod autentifikacije za mnoge ljude.

Bitdefenderov izveštaj o proceni sajber bezbednosti korisnika za 2024. otkriva da 37% ispitanika priznaje da i dalje zapisuje svoje lozinke. Pored toga, 18,7% koristi istu lozinku za tri ili više naloga, dok 15,8% koristi istu lozinku za najmanje dva naloga.

Ovo ponašanje je opasno zato što izlaže korisnike kompromitovanju i krađi podataka i drugim bezbednosnim rizicima.

S druge strane, situacija se poboljšava na drugim frontovima. Oko 22,9% ispitanika koristi menadžer lozinki, koji je mnogo bolji i sigurniji izbor od veb pretraživača. 17,3% korisnika se oslanja na funkciju automatskog popunjavanja svog pretraživača, a 14,4% koristi opcije automatskog popunjavanja operativnog sistema.

Ipak, čini se da postoje značajne razlike od zemlje do zemlje.

Italija, na primer, prednjači u rizičnom ponašanju, pri čemu skoro polovina ispitanika (41%) zapisuje svoje lozinke. Korisnici u Nemačkoj i Australiji češće od drugih koriste istu lozinku za više naloga.

Korisnici iz SAD imaju uravnoteženiji pristup, sa nešto većom upotrebom menadžera lozinki u poređenju sa globalnim prosekom.

Kada je reč o upotrebi funkcija automatskog popunjavanja pretraživača, one su najpopularnije u Francuskoj, a najmanje korišćene u Velikoj Britaniji.

Ovi podaci govore da iako se ljudi i dalje u velikoj meri oslanjaju na zastarele i nesigurne metode postupanja sa lozinkama, upotreba menadžera lozinki i bezbednih opcija automatskog popunjavanja su u porastu.

Ogroman broj kršenja bezbednosti podataka trebalo bi sve da natera da razmisle kako koriste lozinke i šta zapravo rade nakon što su lozinke kompromitovane.

Ako se iz ovih podataka može izvući jedan zaključak, to je da moramo koristiti duge, jedinstvene lozinke, i još bolje, menadžere lozinki. Većina onlajn servisa će postati žrtva kompromitovanja podataka, i to nije pitanje "ako", već "kada". Nema razloga da žrtvujemo niz svojih naloga jer koristimo istu lozinku iznova i iznova.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: