Aktuelno 12

12.06.2024.

11:11

Srbija za 5,8 miliona dinara kupila dva važna srednjovekovna rukopisa FOTO/VIDEO

Republika Srbija je na aukciji u Londonu kupila je dva značajna srpska srednjovekovna rukopisa: "Srpski oktoih" i "Žitije Varlama i Joasafa", saopštilo je Ministarstvo kulture.

Izvor: B92.net

Srbija za 5,8 miliona dinara kupila dva važna srednjovekovna rukopisa FOTO/VIDEO
TANJUG/ Ministarstvo kulture/ bg

Podeli:

Dva rukopisna remek-dela iz prve polovine 14. veka i početka 15. veka kupljena su od aukcijske kuće Kristis, koje je u ime naše zemlje kupila je Ambasada u Velikoj Britaniji.

"Ovo će biti prve knjige ove vrste u vlasništvu Narodne biblioteke Srbije. Cena po kojoj su otkupljene ove knjige je 57.000 funti,  što je oko 5,8 miliona dinara. Ovo je izuzetno važna vest za našu kulturnu baštinu koja je silom prilika rasuta po celom svetu. Ministarstvo kulture će nastaviti ozbiljno da prati svetsko tržište i kad god budemo u prilici radićemo na to da naše kulturno blago vraćamo sa svih krajeva sveta", rekao je minstar kulture Nikola Selaković.

TANJUG/ Ministarstvo kulture

Jedan od kupljenih rukopisa je Srpski oktoih (fragment, prva polovina XIV veka, pergament), drugi kupljeni rukopis je Žitije Varlama i Joasafa, koji takođe nije potpun.

Izvor: prva

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

22 h

Podeli: