Svet 12

12.06.2024.

18:00

Oko za oko... Evro i dolar suspendovani

Moskovska berza obustavlja trgovanje dolarima i evrima od 13. juna.

Izvor: B92.net

Oko za oko... Evro i dolar suspendovani
Shutterstock/rafastockbr

Podeli:

Moskovska berza (MOEX) saopštila je danas da trgovina dolarima i evrima više neće biti dostupna od 13. juna, nakon novih ograničenja koje su Sjedinjene Američke Države uvele protiv Rusije.

"Zbog uvođenja restriktivnih mera od strane Sjedinjenih Država protiv Grupacije Moskovske berze, berzanska trgovina i obračuni isporučivih instrumenata u američkim dolarima i evrima su suspendovani", saopštila je centralna banka Rusije, prenosi Rojters.

Banka je izdala hitno saopštenje, uprkos državnom prazniku u Rusiji, kako bi uverila ljude da su njihovi bankovni depoziti u dolarima i evrima bezbedni.

"Kompanije i pojedinci mogu da nastave da kupuju i prodaju američke dolare i evre preko ruskih banaka. Sva sredstva u američkim dolarima i evrima na računima i depozitima građana i kompanija ostaju bezbedna", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ruskim medijima da Moskva neće ostaviti "agresivne akcije" Vašingtona bez odgovora.

Ranije danas, Ministarstvo finansija SAD i Stejt department otkrili su da će preko 300 pojedinaca i entiteta biti dodato na listu sankcija zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija i Turska sve bliže dogovoru

Ruska državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

17:48

18.7.2024.

1 d

Podeli: