BBC 0

12.06.2024.

13:54

Rak prostate: Fluorescentna boja pomaže da se uoče skrivene ćelije

Uz pomoć jarke boje, ćelije raka, koje se ne mogu uočiti golim okom, postaju vidljive.

Izvor: Aurelija Foster - BBC zdravlje

Rak prostate: Fluorescentna boja pomaže da se uoče skrivene ćelije
BBC

Podeli:

Posebna vrsta fluorescentne boje mogla bi da pomogne hirurzima da pronađu i uklone ćelije raka, veruju britanski naučnici sa Univerziteta Oksford.

Uklanjanje svih kancerogenih ćelija važno je kako bi se umanjio rizik od ponovnog obolevanja.

Hirurzi navode da je u istraživanju, koje je obuhvatilo mali broj ljudi - 23 muškarca - boja pomogla da se otkriju delovi kancerogenog tkiva koje nije moglo da se uoči golim okom ili drugim kliničkim metodama.

Sada se planira veće istraživanje, koje će finansirati britansko Istraživanje raka UK (CRUK).

Kod nekih od ispitanih muškaraca koji su imali operaciju raka prostate, hirurzi su uočili ćelije raka koje su se proširile na obližnje tkivo i limfne čvorove, za koje kažu da ih možda ne bi primetili da su koristili tradicionalne metode.

Ova metoda prvi put je sada testirana na ljudima u Britaniji, a nalazi istraživanja objavljeni su u Evropskom časopisu za nuklearnu medicinu.

Veće istraživanje dodatno će proveriti koliko je ovaj metod efikasan u poređenju sa drugim pristupima.

'Obećavajuće'

Profesor Fredi Hamdi, vodeći autor istraživanja, rekao je za BBC da je suviše rano reći da li će ovaj pristup biti efikasan kod svih pacijenata, ali da je "obećavajući".

"Kod mnogih pacijenata videli smo rak koji ne bismo inače uočili.

"Ovo je prvi put da smo uspeli da tako detaljno vidimo rak prostate tokom operacije. Ovakvom tehnikom možemo da uklonimo ceo rak, kao i ćelije koje su se proširile, a koje daju mogućnost da se vrati.

"Podjednako je važan rak koji ne vidimo", rekao je.

Profesor Hamdi veruje i da će ova metoda omogućiti da se tokom operacije sačuva više zdravog tkiva, što će umanjiti neželjene posledice, koje se nekada mogu javiti posle operacije, kao što je erektilna disfunkcija i inkontinencija.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

'Imao sam sreće'

Dejvid Batler iz Bradforda, iz Zapadnog Jorkšira, učestvovao je u istraživanju.

"Na ovaj način mi je otkriven rak u limfnim čvorovima i bešici", rekao je.

Posle operacije, bio je zračenju i kaže da od tada nema rak.

Rak prostate najčešći je rak među muškarcima u Velikoj Britaniji, gde se svake godine otkrije oko 52.300 novih slučajeva.

"Potrebni su nam bolji alati da uočimo rak koji je počeo da se širi.

"Kombinovanje boje koja obeležava i snimanja, što je u ovom istraživanju razvijeno, moglo bi iz korena da promeni način na koji lečimo rak u budućnosti", rekao je doktor Ijan Falks, izvršni direktor za istraživanja i inovacije pri CRUK-u.

Ako istraživanje prođe dobro, CRUK se nada da bi boja mogla da počne da se koristi prilikom operacija drugih tipova raka u budućnosti.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: