Svet 45

12.06.2024.

15:01

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

Izvor: Tanjug

To je to – "rat" je zvanično počeo
Shutterstock/Novikov Aleksey

Podeli:

Kako se navodi u saopštenju, na automobile firme BYD će se ubuduće odnositi carina od 17,4 odsto, kompanija Geely će plaćati 20 odsto, a SAIC 38,1 odsto.

Ostali kineski proizvođači automobila će plaćati carine od 21 odsto, dok kompanije koje nisu sarađivale u istrazi EU o subvencijama očekuje carina od 38,1 odsto.

Najveći trgovinski rat ikada: Bajden povećao carine 100%

Do sada su carine na uvoz kineskih električnih automobila iznosile 10 odsto.

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je ranije ovog meseca na posledice ograničenje trgovine sa Kinom, rekavši da Evropska unija ne treba da zatvara svoja tržišta za strane kompanije.

Ako bi Kina uzvratila recipročnim merama, najteže bi bili pogođeni upravo nemački proizvođači automobila kao što je Folskvagen ili Be-Em-Ve (BMW), prenosi Blumeberg.

Trgovinski rat počinje: EK uvodi tarifu od 25 odsto

"Kina će preduzeti sve neophodne mere da odbrani svoja zakonska prava i interese", rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian na redovnom brifingu u Pekingu.

Kina bi mogla da uzvrati Evropskoj uniji merama u oblasti poljoprivrede, avijacije i automobilske industrije, a Peking je već pokrenuo istragu o nekim vrstama evropskih alkoholnih pića.

Podeli:

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: