Aktuelno 0

12.06.2024.

13:30

Nemci u padu, Japanci "trljaju ruke"

Nemački proizvođači automobila zabeležili su pad prodaje i dobiti u prvom tromesečju, pokazalo je danas istraživanje konzultantske kuće EY.

Izvor: Index.hr

Nemci u padu, Japanci "trljaju ruke"
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

Prihod nemačkih autokompanija bio je u prvom tromjesečju manji za 1,7 odsto nego u istom periodu prošle godine, a dobit je manja 25 odsto, pokazala je analiza EY-a.

Prihod Volksvagena, BMW-a i Mercedes-Benz-a iznosio je 148 milijardi evra, navodi EY u analizi ključnih finansijskih pokazatelja 16 vodećih svetskih proizvođača automobila.

Prihod svih 16 kompanija uvećan je na početku godine za 3.9 posto, na približno 493 milijarde evra.

Dobit pre kamata i poreza (EBIT) iznosila je oko 33,8 milijardi ebra i bila je tek neznatno veća nego na početku 2023.

Skočila dobit japanskih kompanija

Dobit japanskih proizvođača porasla je za 87 odsto, a prihod za 17 odsto zahvaljujući u prvom redu znatno slabijem jenu, a time i znatno povoljnijim cenama njihovih automobila za kupce širom sveta.

Prosečna EBIT marža u 16-članoj grupi kompanija iznosila je 7,4 odsto, a najprofitabilnija je bila južnokorejska KIA sa maržom od 13,1 odsto. Slede BMW s 11,1 posto i Mercedes s 10,8 posto, koji je prošle godine zauzeo prvo mesto, ispred matičnog Opela i multinacionalnog diva Stellantisa.

Marža američkog proizvođača električnih automobila Tesle bila je u prvom tromjsečju otprilike upola niža nego prošle godine i iznosila je 5,5 odsto.

Grupa kompanija obuhvaćenih EY-ovom analizom prodala je 2023. godine oko 15,5 miliona automobila, otprilike tri miliona manje nego u prvom kvartalu 2019. godine, navodi agencija dpa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: