Aktuelno 5

12.06.2024.

16:01

Uvode novu boju na semaforu? Evo šta je glavni razlog

Nova boja na semaforu mogla bi da stigne i brže nego što očekujemo.

Izvor: B92

Uvode novu boju na semaforu? Evo šta je glavni razlog
Shutterstock/Baloncici

Podeli:

Naučnici istražuju što efikasnije načine da saobraćaj bude bezbedan u svetlu novih tehnologija koje se koriste u automobilima - ovo se tiče i GPS-a, ali i veštačke inteligencije.

Jedan naučnik sa Univerztiteta Severne Karoline, Ali Hažbabi, kaže da bi belo svetlo na semaforu moglo označavati da je na putu dovoljno autonomnih vozila koja bi mogla da "preuzmu vođstvo".

"Kad smo na raskrsnici, na crveno stajemo a na zeleno krećemo. Kad vidimo belo svetlo na semaforu, mogli bismo samo da pratimo vozilo koje je ispred nas" rekao je Hadžbabi za agenciju AP.

Kaže da nije važno da boja bude bela, ali i da bi čak 40% ili 50% automobila na putevima moralo da bude autonomno pre nego što ova ideja zaživi.

Sa druge strane, grupa istraživača iz Mičigena u SAD predvodi studiju koja obuhvata vozila isključivo sa vozačima, a ne autonomna, i primena njihove ideje mogla bi da bude mnogo šira nego Hadžbabijeve.

Henri Liju, koji predvodi studiju, testirao je koncept četvrtog svetla na semaforu u Birmingemu (Detroit) i koristili su podatke o brzini i lokaciji vozila kompanije GM kako bi prilagodili tajming semafora.

"Ako koristimo podatke automobilskih kompanija, to će biti mnogo efikasnije nego da se služimo tradicionalnom infrastrukturom", istakao je Liju.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: