Svet

Ponedeljak, 23.03.2020.

13:21

SAD i Kina nekoliko decenija kasnije: Drugi svetski rat i koronavirus

Ukoliko epidemija korone bude brzo suzbijena, dogodiće se i brz i oporavak pogođenih zemalja i neće doći do velikih promena u udelu Kine u svetskoj ekonomiji.

Izvor: Makroekonomija, B92

SAD i Kina nekoliko decenija kasnije: Drugi svetski rat i koronavirus
Foto: Depositphotos/ruskpp

Ukoliko epidemija bude trajala više meseci, ekonomski uspon Kine biće veoma veliki, i biće mnogo više posledica relativnog pada ostatka sveta u odnosu na apsolutni rast u Kini, što je i osnovna paralela sa Drugim svetskim ratom i SAD, piše Miroslav Zdravković za Makroekonomiju.

Dva najveća svetska oružana sukoba dogodila su se u prošlom veku: Veliki rat i Drugi svetski rat. SAD su bile u privilegovanoj poziciji da su se oba sukoba dogodila van njihove teritorije, te je razvoj ratne ekonomije uticao da njena ekonomija raste kako apsolutno, u veličini, tako i relativno, u odnosu na ostatak sveta.

Dok su ratni sukobi razarali Evropu, Japan, Kinu i druga područja, američka ekonomija je imala veliki uspon u toku Drugog svetskog rata. U odnosu na 1939. BDP SAD je u 1944. bio povećan 92 odsto da bi u 1945. i 1946. došlo do recesije izazvane povratkom na mirnodopsku ekonomiju. SAD su, nesumnjivo, ekonomski profitirale od najvećih svetskih sukoba, uz relativno male gubitke u ljudstvu.

Udeo SAD u svetskoj ekonomiji povećan je sa 17,8 odsto u 1938. na 27,3 odsto u 1950, dok je udeo Kine u ovom periodu smanjen sa 6,4 odsto na 4,6 odsto.

U bazi podataka Angusa Medisona udeo Kine u svetskom BDP-u u 2008. je znatno veći u odnosu na podatak iz baze MMF-a (12 odsto). U svakom slučaju, i u bazi MMF-a Kina je postala najveća svetska ekonomija u 2014. (16,5 odsto svetskog BDP-a, a SAD 15,8 odsto) i do danas je nastavila da povećava svoj udeo u svetskoj ekonomiji i razliku u odnosu na SAD (19,7 odsto prema 14,9 odsto - procena MMF-a za 2020).

Nakon međugodišnjeg rasta od 5,7 odsto dodate vrednosti industrije Kine u 2019. u prva dva meseca zabeležen je pad za 13,5 odsto. Ali pošto je epidemija koronavirusa u Kini u martu jenjavala, veoma je moguće da će već u aprilu Kina imati pozitivne stope rasta industrijske proizvodnje.

Paralela sa Drugim svetskim ratom je da korona razara većinu svetskih ekonomija i da ovog trenutka nije moguće sagledati ni dubinu ni dugotrajnost ekonomskog pada u Evropi, SAD i drugim delovima sveta i ekonomijama. Kina se sada pojavljuje kao siguran proizvođač neophodnih proizvoda u vreme nestašica medicinskih i drugih proizvoda.

Međutim, uprkos postojanju mogućnosti da Kina ima pozitivne stope rasta, protekli period krize je ovoj državi doneo i mnogo štete. Kako je pisao Si-En-Bi-Si, BDP Kine je doživeo veliki pad, pa je tako sadašnja prognoza da će ove godine porasti 4,9 odsto, a ne 5,7 odsto kako je prvobitno prognozirano. Takođe, proizvodne delatnosti u Kini snažno su pogođene, pa nekim fabrikama treba više vremena za oporavak od krize nego što se očekivalo. Uslužni sektor je takođe oslabljen u proteklom periodu, te se ne može sa sigurnošću tvrditi da će krajnji ekonomski ishod biti nalik onom tokom i nakon Drugog svetskog rata, iako trenutno ima dosta sličnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: