Svet

Ponedeljak, 15.07.2019.

18:25

Zadužuju se: Bugarska povećala fiskalni deficit zbog kupovine američkih aviona

Bugarska vlada je usvojila odluku o povećanju fiskalnog deficita za 2019. godinu na 2,2 milijarde leva (1,27 milijardi dolara).

Izvor: Tanjug

Zadužuju se: Bugarska povećala fiskalni deficit zbog kupovine američkih aviona
Foto: Epa/JAGADESH NV

To je oko dva odsto ukupne proizvodnje zemlje.

Bugarska se na taj korak odlučila pošto se priprema za finansiranje kupovine osam novih F-16 borbenih aviona od Sjedinjenih Država.

Vladinu odluku tek treba da odobri parlament, javlja Rojters.

Bugarski ministar finansija je izjavio u petak da dobre ekonomske perspektive i dosadašnji budžetski rezultati omogućavaju zvaničnoj Sofiji da ove godine u celini isplati 1,26 milijardi dolara za nabavku američkih borbenih aviona.

"Vlada je prihvatila izmene državnog budžeta za 2019. vezane za nabavku novih borbenih aviona, koji su od izuzetnog značaja za nacionalnu bezbednost, kolektivnu odbranu NATO-a i politiku odbrane i bezbednosti EU", navodi se u saopštenju vlade.

"Imajući u vidu uvećanje troškova od 1,8 milijardi leva, predviđa se povećanje budžetskog deficita na 2,2 milijarde leva", dodaje se u saopštenju.

Novi ciljani deficit neće prekoračiti prag EU, kojim se propisuje da budžetski manjak može iznositi najviše tri odsto bruto domaćeg proizvoda, i verovatno neće predstavljati prepreku bugarskim planovima da ove godine uđe u "čekaonicu" za pristupanje Evrozoni, ocenjuje britanska agencija.

Bugarska će emitovati državne obveznice na domaćem tržištu i upotrebiti svoje velike fiskalne rezerve koje su pod režimom valutnog odbora (fiksni kurs s deviznim pokrićem), pri čemu je lev vezan za evro, kako bi finansirala ovu kupovinu.

Zbog ugovora o borbenim avionima, što je najveća vojna nabavka od pada komunizma u toj zemlji, ova članica NATO-a će za narednu godinu odložiti svoje planove o kupovinu novih vojnih brodova i oklopnih vozila, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: