Region

Petak, 21.06.2019.

09:12

Problemi: Slovenija ostaje bez nacionalne avio-kompanije?

Slovenačka ministarka za infrastrukturu Alenka Bratušek kaže da vlada razvija planove za vanrednu situaciju u slučaju da Adrija ervejz prestane sa radom.

Izvor: B92

Problemi: Slovenija ostaje bez nacionalne avio-kompanije?
Depositphoto, 21034345, happyalex

Reakcije iz vrha vlasti su stigle nakon užasne nedelje za nacionalnog prevoznika. U medijima bili su u centru pažnje zbog otkazanih letova, kao i lošeg upravljanja.

Kako se navodi, kompanija nema dovoljno osoblja, nije plaćala zahteve za kompenzaciju, a vlasnici i bivši rukovodioci se dovode u vezu sa bankrotom švajcarske kompanije "Darvin erlajn"

Sumnja se da finansijski izveštaj za 2018. godinu ne odražavaju stvarno stanje kompanije.

Komentarišući situaciju, Bratušekova je rekla da vlada nema sredstava da pomogne Adriji do 2021. godine, jer je kompanija u 2011. godini primala državna sredstva.

U skladu sa propisima Evropske unije, vladi je zabranjeno da pruži dodatnu finansijsku pomoć avio-kompaniji sve dok ne prođe rok od deset godina od prethodne pomoći.

"U slučaju da Adrija više ne može da povezuje Ljubljanu sa evropskim prestonicama, vlada analizira kako ponuditi podsticaje za određene pravce koji su ključni za državu u ovom trenutku”, navodi ministarka Bratušek.

Prošle nedelje su neke javne ličnosti pozvale na ponovnu nacionalizaciju avio-prevoznika. Kompanija Adrija ervejz je prodata za 100.000 evra, uz dodatno ubrizgavanje kapitala od oko milion evra u 2016. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: