Region

Sreda, 19.06.2019.

18:38

Povratak otpisanog: Od starog fiće napravili električni automobil

Makedonski majstori ugradili su električni motor u legendarni automobil zastava 750, poznatiji pod nadimkom fića.

Izvor: B92

Povratak otpisanog: Od starog fiće napravili električni automobil
FOTO: Depositphotos, tdjoric

Posao zamene originalnog motora odradila je kompanija BB Classic Cars iz Skoplja, koja se bavi restauracijom klasika. Tako je udahnut novi život u maleni automobil koji je motorizovao bivšu Jugoslaviju.

U BB Classic Carsu istakli su kako najviše vole da rade upravo na fićama i dodali da su jedina kompanija u južnoj Evropi sertifikovana za konverziju tih automobila na struju, prenosi Poslovni.hr.

Ovaj auto smatra se simbolom i početkom motorizacije nekadašnje SFRJ, tada ratom uništene zemlje koja je snažno razvijala industriju i obnavljala se.

Prvi fića je izašao sa proizvodnih traka Zastave 18. oktobra 1955. godine po licenci italijanskog Fijata i proizvodio se narednih 30 godina.

Od 18. novembra 1985, kada je iz Zastave izašao poslednji fića u crvenoj boji, ukupno je proizvedeno 923.487 primeraka ovog automobila koji je u SFRJ proglašen za nacionalnu klasu, piše portal Lako do kola.

Prvi fića proizveden je 1955. godine u Kragujevcu i imao je 767 kubika i samo 29 konjskih snaga.

Kuriozitet je da je do 1960. godine prodat u čak milion primeraka.

Osim Italije i Jugoslavije, fića se proizvodio i u Austriji, Španiji i Argentini, i ukupno je sa proizvodnih traka izašlo 2.695.197 ovih automobila u svim verzijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: