BBC 0

11.05.2024.

8:56

Ćivotna sredina i protest: Penzionerke oštetile staklo oko Velike povelje slobode zbog upotrebe fosilnih goriva

Magna karta libertatum ili Velika povelja slobode iz 1215. godine smatra se engleskim ustavnim dokumentom i čuva se u Britanskoj biblioteci.

Izvor: Hari Lou - BBC

Ćivotna sredina i protest: Penzionerke oštetile staklo oko Velike povelje slobode zbog upotrebe fosilnih goriva
BBC

Podeli:

Dve ekološke aktivistkinje, u osamdesetim godinama, uhapšene su pošto su oštetile vitrinu u kojoj se čuva Magna karta libertatum ili Velika povelja slobode da bi skrenule pažnju na štetnu upotrebu fosilnih goriva.

Velečasna Sju Partif (82) i Džudi Brus (85), nastavnica biologije u penziji, udarale su u staklo oko ovog važnog spisa koji se već osam vekova smatra engleskim ustavnim dokumentom, a čuva se u Britanskoj biblioteci.

Penzionerke su zatim podigle parolu "Vlada krši zakon" i zalepile ruke jedna za drugu, vidi se na snimku njihove organizacije 'Stop ulju' ( Just Stop Oil).

Ova organizacija se zalaže da Velika Britanija prestane da odobrava nove projekte sa fosilnim gorivima koji su glavni uzročnik klimatskih promena.

Iz Britanske biblioteke su rekli da je obezbeđenje reagovalo da "bi se sprečila dalja šteta".

Incident se dogodio u petak pre podne, ali je šteta "minimalna", dodali su iz biblioteke, a policija je utvrdila da dokument nije oštećen.

Saopštili su da su obe privedene zbog sumnje da su napravile krivični prekršaj.

Velečasna Partif, koja je držala dleto dok je Brus udarala čekićem, poručila je da se Velika povelja sloboda poštuje baš zato što je od velikog značaja za istoriju, slobode i zakone zemlje.

"Ali neće biti ni slobode, ni zakonitosti, ni prava, ako dozvolimo da klimatski krah postane katastrofalan, kao što se sada ophodimo.

"Moramo naći meru. Obilje života na zemlji i klimatska stabilnost koja omogućuje civilizaciji da se nastavi moraju da se poštuju čuvaju iznad svega, više od najvrednijih artefakata".

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: