Automobili

Subota, 21.10.2023.

08:21

Od Stojadina napravio "Betmobil": Mladić iz Hrvatske hit na društvenim mrežama FOTO/VIDEO

Ljubav prema automobilima bila je podstrek mladiću iz Hrvatske da uđe u svet tjuninga, a od starog "Stojadina" napravio je pravi mali "Betmobil". Za B92.net objasnio je kako mu je to pošlo za rukom.

Izvor: Jovan Đurić

Od Stojadina napravio
Foto: Privatna arhiva

Šime Vukičević iz Siverića, malog mesta kraj Drniša, nije znao ništa o tjuningu automobila kada je pre nekoliko godina uplovio u ove vode. Za vreme korone, tada još srednjoškolac, Šime je imao samo ideju - od starog automobila hteo je da napravi mašinu iz svojih snova, krojenu onako kako je zamislio.

"Dok je bio lokdaun, uštedeo sam novac, nismo ni išli u školu tad. Vozeći se kroz grad video sam da se prodaje jedan Yugo, ali nije mi imao lepe linije nazad, Oduvek mi je bio san da sredim Stojadina, i slučajno sam naišao na momka u mestu blizu mog koji ga prodaje", kaže Šime za B92.net.
Stojadin pre nego što ga je Šime sredio. Foto: Privatna arhiva
Zastava 101 koju je kupio je 1988. godište, a Šime mu je udahnuo novi život.

"Uvek sam hteo stari auto i da ga sredim 'u fulu', nikad me nisu posebno zanimali noviji automobili. Ona su već viđeni, a ja sam uvek hteo neki unikat, da sredim stari auto da izgleda što moćnije", dodaje.
@si_1988_me Evo malo i interijer ☺️#fyp #car #viralvideo #tuning ♬ оригинальный звук - 絶望
Za jednog mladića iz malog mesta, poduhvat sređivanja automobila "po meri" nije bio lak. Međutim, od nečega je moralo da se krene.

"Hteo sam oduvek da imam crni auto, sa crno-crvenim enterijerom. Ovde je teško naći delove, ali taj auto je obeležio jedno područje, pa i u mom mestu ima jedan mehaničar kog su svi znali po Stojadinu nekada. Sa njim sam pričao, i on mi je rešio mehaničke stvari", ističe Šime.

Trenutno, u automobilu je 1.1 fabrički motor. Zapravo, cela mehanika je fabrička, jer je za takve promene neophodan atest. Kada to bude omogućeno, Šime planira da stavi 1.6 motor.
Foto: Privatna arhiva
Što se eksterijera i enterijera tiče, međutim, Stojadin je promenjen do neprepoznatljivosti. Za to, kako kaže, Šime posebno mora da zahvali čoveku iz Srbije.

"Hteo sam crni auto, ali sam video u Fejsbuk oglasima crvenog koji ima bele plastike za stop svetla. Taj čovek iz Srbije objavio je u jednoj grupi da ih prodaje, i onda smo se snašli da mi pošalje za Hrvatsku. Kao da se znamo sto godina, on mi je najviše i pomogao, skoro sve delove mi je poslao", kaže Šime.

Pored stop-svetala, izmenjene su i ostale stvari, do najsitnijih detalja.
@si_1988_me Pt.2. #fyp #car #foryou #viralvideo ♬ smack that sped up - xxtristanxo
Nebo je takođe crno-crveno, a tepih je dignut do samog lima. Stavljeni su bitumen, bitumen traka i izolaciona guma, a onda je morao ručno da iskroji crveni tepih.

"Sedišta su tapacirana, tabla je cela obojena. Središnja konzola je od Yuga, i ona je isto prilagođena kako bi tačno stala. Na njemu imaju četiri zvučnika i vufer, a žice sam provukao od vrata do instrument table", dodaje Šime za B92.net.
Foto: Privatna arhiva
Na volanu je stavljana sportska glava, crveno podno osvetljenje, a i kilometar-sat isto ima crveno osvetljenje. Svaku stvar, poput rukohvata i sličnog, morao je ponovo da boji da bi bilo crno-crveno. Posao sa Stojadinom nije gotov, a Šime ističe da već ima planove za sledeći automobil, ali da neće žuriti dok ne završi ovaj u potpunosti. Da stvar dosta košta, pokazuje i činjenica da je do sada uložio više od 7.000 evra, kao i da je radio dva posla kako bi sredio svog ljubimca po ukusu.

Međutim, sve se to isplati kada dođe na meet-up, gde je njegovo čedo prava atrakcija, a na društvenim mrežama njegove video-snimke pregledalo je više od milion ljudi.
Foto: Privatna arhiva

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: