Toyota se oprašta od Nirburgringa - otvorila novu test stazu u Japanu FOTO

Staza dužine 5,3 km nalazi se u okviru novog Toyotinog tehničkog centra Šimojama, koji će biti u potpunosti završen 2023. godine.

Podeli
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Kao i mnogi drugi proizvođači automobila, i Toyota je završne testove svojih novih modela najčešće obavljala u Nemačkoj, na Nirburgringu. Na osnovu rezutata testova pretpodukcijskih vozila na toj stazi, japanski proizvođač je unapređivao njihove karakteristike i vršio fina podešavanja pre nego što se najzad pojave u prodajnim salonima.

Nakon otvaranja nove test staze u Japanu, Toyota neće više morati da koristi Nirburgring, s obzirom da su u centru Šimojama replicirani uslovi za vožnju sa mnogih svetski poznatih staza, uključujući i Nirburgring.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Kada bude potpuno gotov, Tehnički centar Šimojama prostiraće se na preko 650 hektara, a osim trkačke staze sadržaće i pravce za test vožnje pri velikim brzinama, poligone za terensku vožnju kao i brojne druge objekte za ispitivanje i razvoj automobila.

Sama staza duga je 5,3 km i ima određene sličnosti sa Nirburgringom.

Maksimalna razlika u nadmorskoj visini pojedinih njenih delova iznosi 75 m, a konstruktori su iskoristili lokalnu topografiju kako bi projektovali što raznovrsnije krivine.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

U prvoj fazi, testni centar će imati 50 zaposlenih, od kojih su većina test vozači.

Ostali segmenti Toyotinog tehničkog centra Šimojama biće pušteni u rad do 2023. godine, kažu u japanskom proizvođaču.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

strana 1 od 74 idi na stranu