Automobili

Utorak, 08.05.2018.

12:33

Kako Bosch namerava da produži život dizelašima

Nova tehnologija koju je predstavio Bosch nudi rešenje problema štetnih izduvnih gasova dizel motora.

Izvor: B92

Kako Bosch namerava da produži život dizelašima
Foto: Bosch

"Postoji budućnost za dizel. Danas želimo konačno da stavimo tačku na raspravu oko budućnosti dizel tehnologije".

Ovim rečima je izvršni direktor kompanije Bosch, Volkmar Dener, govoreći na godišnjoj konferenciji za medije, najavio odlučujući napredak u dizel tehonologiji. Kako kažu u toj kompaniji, nova rešenja omogućiće proizvođačima automobila drastično smanjenje emisije azotnih oksida (NOx) kako bi bili u skladu sa ekološkim zahtevima budućnosti.

Čak i u RDE (real driving emissions) testiranjima, emisije štetnih gasova vozila opremljenih novom Bosch dizel tehnologijom nisu samo značajno manje od trenutnih ograničenja, već i od onih postavljenih za 2020. godinu, tvde u ovoj kompaniji.

Prema njihovim rečima, inženjeri su postigli ove rezultate usavršavajući trenutne, postojeće tehnologije, što znači da nema potrebe za dodatnim komponentama koje bi samo povećale troškove proizvodnje.

Rekordno niska očitavanja u realnim uslovima vožnje: 13 mg NOx po kilometru

Foto: Bosch
Od 2017. godine, evropsko zakonodavstvo zahteva da novi modeli putničkih automobila budu testirani u skladu sa RDE u kombinovanoj gradskoj, vangradskoj i vožnji autoputevima, pri čemu emisija NOx ne sme biti veća od 168 miligrama po kilometru.

Od 2020. godine, ovo ograničenje će biti smanjeno na 120 miligrama, ali čak i danas, vozila opremljena Bosch dizel tehnologijom mogu dostići skoro 13 miligrama NOx u standardnim zakonski kompatibilnim RDE ciklusima, kažu u toj kompaniji. Ovo je otprilike jedna desetina preporučenog ograničenja koje će nastupiti 2020.

Čak i u vožnji u posebno izazovnim gradskim uslovima, gde ispitni parametri premašuju zakonske zahteve, prosečna emisija Bosch testnih vozila ne premašuje 40 miligrama NOx po kilometru. Inženjeri te kopanije, kako se tvrdi, postigli su odlučujući napredak u proteklih nekoliko meseci.

Kombinacija napredne tehnologije ubrizgavanja goriva, novorazvijenih sistema upravljanja vazduhom i pametno upravljanje temperaturom motora omogućila je ovakva niska očitavanja.

Emisije NOx mogu ostati ispod zakonom propisanih normi u svim uslovima vožnje, bez obzira na to da li se vozi dinamično ili polako, u hladnim uslovima ili na letnjim temperaturama, na autoputu ili u gustom gradskom saobraćaju.

Bosch je dokaz svog inovativnog rešenja predstavio na glavnom događaju za medije u Štutgartu, a veliki broj novinara, kako iz Nemačke tako i iz celog sveta, imao je priliku da vozi test vozilo opremljeno mobilnom mernom opremom u gustom gradskom saobraćaju, pod posebno izazovnim uslovima.

Veštačka inteligencija može povećati performanse motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Čak i sa ovim tehnološkim napretkom, dizel motori još uvek nisu dostigli svoj potpuni razvojni potencijal.

Bosch sada planira da iskoristi veštačku inteligenciju kako bi nadogradio ovaj najnoviji napredak. To će označiti sledeći korak ka glavnom cilju: razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji – osim odsustva CO2 – praktično nema uticaja na vazduh i čovekovu okolinu.

"Čvrsto verujemo da će dizel motori nastaviti da igraju važnu ulogu u opcijama za buduću mobilnost. Nakon proboja električnih vozila na velika tržišta, i dalje ćemo imati potrebu za ovim visokoefikasnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem", kaže Dener.

Njegov ambiciozan cilj je razvoj nove generacije motora na dizel i benzin, koji ne emituje štetne materije i azotne okside.

Čak i u Nekartoru, ozloglašenoj crnoj tački zagađenja u Štutgartu, on želi da budući motori sa unutrašnjim sagorevanjem budu odgovorni za emisiju ne više od jednog mikrograma NOx po kubnom metru vazduha – ekvivalent 2,5 odsto današnjih ograničenja od 40 mikrograma po kubnom metru.

Transparentnost i realna testiranja potrošnje i emisije CO2

Dener je takođe pozvao na fokusiranje na emisije CO2, koje su sada direktno povezane sa potrošnjom goriva. On je izjavio da testove potrošnje ne bi trebalo više izvoditi u laboratorijama već u realnim uslovima vožnje.

Štaviše, procena emisije CO2 je važnija od, na primer, razvoja baterija ili većeg rezervoara goriva.

"Potrebna nam je transparentna procena celokupne emisije CO2 koju proizvodi drumski saobraćaj, uključujući ne samo emisije štetnih gasova vozila već i emisije izazvane proizvodnjom goriva ili električne energije koja pokreće vozila", izjavio je Dener.

On je dodao da bi to omogućilo vozačima električnih vozila realističniju sliku uticaja svog automobila na klimu.

Šta izdvaja novu Bosch dizel tehnologiju?

Foto: Bosch
Do danas, dva faktora su ometala smanjenje emisije NOx u dizel vozilima. Prvi je način vožnje.

Tehnološko rešenje razvijeno od strane kompanije Bosch je sistem za upravljanje protokom vazduha u usisnom bloku. Dinamičan način vožnje zahteva podjednako dinamičnu recirkulaciju izduvnih gasova.

Ovo može biti postignuto korišćenjem RDS-optimizovanog turbo punjača koji reaguje brže od standardnih turbo punjača. Zahvaljujući kombinaciji recirkulacije izduvnih gasova visokog i niskog pritiska, sistem upravljanja protokom vazduha u usisnom bloku je fleksibilniji.

To znači da vozači mogu voziti bilo kojom brzinom bez brige o emisiji štetnih gasova.

Podjednako je važan i uticaj temperature. Kako bi se obezbedila optimalna konverzija NOx, izduvni gasovi moraju biti topliji od 200 stepeni Celzijusa.

U gradskoj vožnji, vozila često ne uspevaju da dostignu tu temperaturu. Bosch se zbog toga opredelio za sofisticirani sistem upravljanja temperaturom za dizel motore, koji aktivno reguliše temperaturu izduvnih gasova, obezbeđujući time da izduvni sistem ostane vruć toliko da može da funkcioniše u stabilnom opsegu temperature i da emisije izduvnih gasova ostanu na niskom nivou.

Kada će ova tehnologija biti spremna za proizvodnju?

Foto: Bosch
Novi dizel sistem kompanije Bosch je zasnovan na komponentama koje su već dostupne na tržištu.

Klijentima su komponente dostupne u ovom trenutku i mogu biti pripojene proizvodnim projektima.

Zašto je gradska vožnja zahtevnija od vangradske ili vožnje na autoputu?

Kako bi se obezbedila optimalna konverzija NOx, izduvni gasovi moraju biti topliji od 200 stepeni Celzijusa.

U gradskoj vožnji, vozila često ne uspevaju da dostignu tu temperaturu, kada su automobili zaglavljeni u koloni ili su u stani-kreni saobraćaju, a kao rezultat toga, izduvni sistem se u međuvremenu hladi.

Novi sistem upravljanja temperaturom rešava ovaj problem aktivnom regulacijom temperature izduvnih gasova.

Da li će nova dizel tehnologija učiniti dizel motore značajno skupljim?

Bosch dizel tehnologija je zasnovana na komponentama koje se već koriste u aktuelnim vozilima. Napredak dolazi iz kombinacije postojeće tehnologije.

Nema potrebe za bilo kakvim dodatnim komponentama, tako da smanjenje emisije štetnih gasova neće učiniti dizel vozila manje pristupačnim.

Da li će dizel motori izgubiti svoje konkurentske prednosti u vidu ekonomičnosti potrošnje i uticaja na klimu kao rezultat nove tehnologije?

Ne, tvrde u Boschu.

"Cilj naših inženjera je bio jasan: smanjenje emisije NOx uz zadržavanje prednosti dizel motora u smislu emisije CO2. Dizel motori će zbog toga i dalje imati pozitivan uticaj na životnu okolinu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: