Kultura

Sreda, 14.05.2014.

20:46

Kan 2014: Prokletstvo zvano Grejs Keli

Najcenjenija, i iz godine u godinu najglamuroznija filmska smotra na svetu, Međunarodni filmski festival u Kanu, 67. po redu, otvoren je večeras premijerom filma „Grace of Monaco“.

Izvor: Izvor: B92, Beta, Tanjug

Default images

Sreća u nesreći je to što je film „Grace of Monaco“ reditelja Olivijea Dana otvorio festival kao film van takmičarske selekcije, jer bi se verovatno našao na začelju kolone filmova koji se takmiče za Zlatnu palmu, jednu od najprestižnijih filmskih nagrada.

Ako je verovati prvim reakcijama kritike, biografski film o princezi Grejs od Monaka samo je nastavio tradiciju sve češćih raskošnih holivudskih biografskih drama koje nisu vredne gledanja.

„Da li je uopšte moguće napraviti tako dosadan film od tako bogatog, sočnog, tračerskog materijala? Izgleda da jeste“, zaključuje u svojoj prilično negativnoj recenziji filma Stiven Dalton (Hollywood Reporter).
Foto: Beta/AP
Film o legendarnoj filmskoj divi Grejs, čija je slava porasla i nakon što je postala princeza kneževine Monako, prerastajući u legendu nakon njene tragične smrti nije uspeo da zadovolji ukus kritike, kao ni gluma Nikol Kidman koja nosi film u glavnoj ulozi.

Tako je samo otvoreno još jedno problematično poglavlje filma, koji muku muči poslednjih dana sa optužbama na račun svoje istinitosti, dok s druge strane reditelj bitku vodi sa producentima o tome koja će verzija filma biti prikazana svetu.

-- Pročitajte i Film o Grejs Keli - biografija ili fikcija? --

Britanska kritika odmah je uporedila film sa prošlogodišnjim promašajem, filmom o princezi Dajani sa Naomi Vots u glavnoj ulozi. Piter Bredšo (Guardian) piše kako je ovoga puta publika dobila još lošije ostvarenje.

„O ovoj talentovanoj ženi koja je odlučila da izvuče najbolje iz bezizlaznog, problematičnog braka u kojem je bila zarobljena, mogao je da se snimi zanimljiv, složen film. Ali takav film bi trebalo da prestane da se klanja svima i ozbiljno da razmisli o svojoj glavnoj junakinji“, navodi Bredšo. I Robin Kolin (Daily Telegraf), baš kao i Bredšo, ocenio je film najnižom ocenom, takođe ga poredeći sa dramom „Dajana“.

„Nikol Kidman je užasno talentovana glumica, ali ova uloga je zasnovana na naivnosti, jednoj od retkih osobina koje Kidman ne može uverljivo da dočara“, piše Kolin. On zaključuje kako je sada izvesno da je za uspeh Danovog ranijeg filma „Život u ružičastom“, nagrađivane drame o životu Edit Pjaf, možda i najzaslužnija snažna, neverovatno emotivna interpretacija glumice Marion Kotijar, a ne reditelj.

Pre zvanične premijere filma „Grace of Monaco“, festival su svečano otvorili meksički reditelj Alfonso Kuaron i glumica Kjara Mastrojani.

Alfonso Kuaron, koji je obeležio proteklu filmsku godinu svojom svemirskom dramom "Gravitacija" smatra se jednim od najtalentovanijih reditelja svoje generacije u Meksiku. Glumica Kjara Mastrojani (41) ćerka je francuske glumice Katrin Danev i italijanskog glumca Marčela Mastrojanija, koji je ove godine zaštitno lice festivala.

Na velikom promotivnom plakatu nalazi se Mastrojanijeva fotografija uzeta iz filma "Osam i po" Federika Felinija. Kjara i Marčelo Mastrojani poslednji put su zajedno bili na Kanskom festivalu 1996. godine za film "Tri života i jedna smrt" Raula Ruisa. Mastrojani je preminuo nekoliko meseci kasnije.
Foto: Beta/AP
Nekoliko sati pre početka festivala dugačkim crvenim tepihom defilovale su brojne svetske zvezde. Francuska glumica Odri Totu poznata po filmu "Čudesna sudbina Amelije Pulen", koja je prošle godine bila domaćica festivala, prva je stigla u Kan gde će mesto domaćina ove godine prepustiti glumcu Lamberu Vilsonu.

Očekuje se da će crvenim tepihom narednih dana proći brojne zvezde među kojima su Sofija Loren, Katrin Denev, Marion Kotijar, Kventin Tarantino, Silvester Stalone, Harison Ford, Arnold Švarceneger, Hilari Svonk, Tomi Li Džouns, Kirsten Stjujart, Rajan Gosling...

Žiri ovogodišnjeg festivala je u znaku žena, a predvodi ga novozelandska reditelja Džejn Kempion. Osim nje u žiriju su još četiri žene: glumice Karol Buke (Francuska), Lejla Hatami (Iran) i Jeon Do-jeon (Južna Koreja) i reditelja Sofija Kopola (SAD). Ostatak članova čine glumci Vilijam Dafo (SAD) i Gael Garsija Bernal (Meksiko) i reditelji Džija Džanke (Kina) i Nikolas Vinding Refn (Danska).

-- Pročitajte i Filmska ekstravaganca: Sve oči uprte u Kan --
Èlanovi žirija (Foto: Beta/AP)
Film „Za šaku dolara“ Serđa Leonea zvanično će zatvoriti 24. maja festival. Film, koji ove godine slavi 50. rođendan, biće prikazan posle dodele Zlatne palme, nagrade za koju se ove godine takmiči 18 filmova.

Organizatori festivala uvek u poslednjem trenutku saopštavaju koji će film zatvoriti festival a do sada su se opredeljivali za premijerno prikazivanje nekog filma.

Ove godine će to biti film iz sekcije „filmski klasici“, sekcije koju će na festivalu predstavjati počasna gošća manifestacije, italijanska glumica Sofija Loren (79).

„Odlučili smo da prikažemo 'Za šaku dolara', jer do sada nije imao čast da bude u Kanu, pošto se u njegovo vreme smatralo da je špageti vestern neprikladan filmski žanr“, navodi se u saopštenju.

Sekciju „Filmski klasici“ 14. maja otvorio je film Osam i po“ Federika Felinija. U toj sekciji će biti prikazano 21 ostvarenje, među kojima i Pariz - Teksas“ Vima Vendersa, koji ove godine slavi 30. rođendan i Poslednji metro“ Fransoa Trifoa.

Restauriran špageti vestern „Za šaku dolara“ predstaviće jedan od najvećih obožavaoca tog filma, reditelj Kventin Tarantino.

Više od 4.500 novinara akreditovano je za praćenje festivala, a gradske vlasti očekuju oko 74.000 turista u Kanu, gradu na Azurnoj obali sa oko 200.000 stanovnika.

I Srbija ima svog predstavnika

Mladi srpski reditelj Stefan Ivančić, čiji kratki film „Leto bez meseca" učestvuje u takmičarskom programu „Cinefondation“ u Kanu, izjavio je Tanjugu da je lepo dočekan u aktuelnoj prestonici filma i da jedva čeka svoju projekciju 21. maja.

On je do sada postigao uspehe sa kratkometražnim dokumentarcima „Sekundarna sirovina“ i „1973“, kao i kratkim igranim filmom „Prolećna sunca“, snimljenim u saradnji Fakulteta dramskih umetnosti i kompanije Non-Aligned Films iz Beograda. „Leto bez meseca“ je njegov diplomski film na FDU, snimljen pod mentorstvom reditelja Srdana Golubovića.

„To je film o odrastanju i rastancima, u kojem ima mnogo mog ličnog iskustva, moje lične priče o odrastanju na jednom mestu, odlasku u inostranstvo i zatim o vraćanju, znači film o pomešanim emocijama“, izjavio je autor.

Ivančić je dodao da je u Kanu lepo primljen, jer je gost festivala, a narednih dana doputovaće još neki članovi ekipe njegovog filma.

„Festival nas je pozvao, ja sam danas stigao, dočekali su me i već sam dobio karte za neke projekcije. Oni svakako obraćaju pažnju na goste, bilo da su to mladi talenti kao u mom programu 'Cinefondation' ili oni poznati u drugim selekcijama“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: