Utorak, 07.02.2017.

19:33

Gutereš za pomirenje na Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš poručio je da je spreman da podrži sve inicijative u pravcu rešavanja zaostalih pitanja i pomirenja na Balkanu.

Izvor: Tanjug

Gutereš za pomirenje na Zapadnom Balkanu
Foto: GettyImages

Crnogorski mediji su preneli da je predsednik Filip Vujanović primio pismo Gutereša, u kom on navodi da mogućnost da se vrati da bi još jednom služio UN-u nije samo velika privilegija, već da u njemu pokreće duboki osećaj pokornosti i odgovornosti.

"Današnji globalni izazovi su kompleksni i jedino inspirišu na pokoran pristup, u kojem Generalni sekretar radi zajedno sa svojim partnerima i stavlja svoje usluge na raspolaganje kako bi se pronašla rešenja u korist svih", poručio je Gutereš.

Naveo je da se raduje bliskoj saradnji sa Crnom Gorom tokom mandata.

"Naša saradnja će biti neophodna u pronalaženju odgovarajućih rešenja za globalne izazove kao što su klimatske promene i realizovanje Agende za održivi razvoj do 2030. Takođe želim da istaknem pozitivnu ulogu Crne Gore u jačanju regionalne saradnje i izražavam spremnost da podržim sve inicijative u pravcu rešavanja zaostalih pitanja i pomirenja na Zapadnom Balkanu", navodi se u pismu Gutereša.

On se, kako je rekao, raduje skorom susretu sa Vujanovićem, i zajedničkim naporima na pronalaženju rešenja za aktuelne globalne izazove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: