Petak, 11.07.2014.

07:30

"EU najznačajniji partner u obnovi"

Ukupna procenjena šteta izazvana poplavama iznosi milijardu i 532 miliona evra, izjavio Marko Blagojević i dodao da će najznačajniji partner u obnovi biti EU.

Izvor: Tanjug

Default images

Prema rečima direktora kancelarije za obnovu, plan ostaje isti kao pre mesec dana - svi oni koji su ostali bez krova nad glavom dobiće kuće, a polovinom avgusta počeće prva useljavanja.

On je istakao da očekuje da će sledeće nedelje biti usvojen zakon o obnovi i da se istovremeno radi na programu odbrane.

On je pozvao opštine da do pondeljka dostave spisak, odnosno izveštaje o kategorizaciji oštećenja i broju lica kojima je potebna pomoć i da svi oni koji ih do tada ne budu dostavili neće ući u obračun.

Ana Ilić iz Kancelrije za evropske integracije je, govoreći o pomoći medjunarodne zajednice, istakla da je najznačajniji partner EU i da za sada možemo očekivati 30 miliona evra iz prenamenjenih sredstava i to je pomoć koja će biti usmerena na stanovanje, direktnu podršku za poljoprivredne proizvodjdače ... i da smo u fazi programirnja 50 miliona evra iz predpristupne pomoći iz 2014. godine.

Ona je navela da su u toku razgovori sa bilateralnim partnerima kao sto su Nemačka, Švedska...

Blagojević je o istoj temi rekao da su danas iznete konkretne informacije a da su sve pre toga bila nagadjanja.

"Ako skrpimo par stotina miliona evra, mi smo na konju", rekao je Blagojević. On je napomenuo da su na pripremnoj konferenciji u Parizu učestvovale 43 zemlje i da će one sledeće nedelje saopštiti koliko sredstava su spremne da izdvoje za Srbiju.

Blagojević je napomenuo da je velika šteta pretrpljena u energetici i da je samo za sanaciju potrebno preko 210 miliona evra.

"Poplava i klizišta su izazvali potpuno uništenje više od 400 stambenih jedinica, dok je oko 17.000 stanova i stambenih jedinica pretrpelo delimična oštećenja", rekao je Blagojević. Iznos štete u stambenom sektoru se procenjuje na 227 miliona evra.

Kada je reč o zdravstvu, 74 objekta zdravstvene zaštite uključujući i ambulante, domove zdravlja, klinike, je oštećeno a nameštaj i medicinski materijal su tom prlikom uništeni.

U oblasti obrazovanja šteta je naneta na 35 predškolskih, školskih i srednjoškolskih ustanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: