Sreda, 25.06.2014.

09:09

Ništa od ulaska CG u NATO 2014.

Crna Gora i Gruzija ove godine neće biti pozvane da uđu u NATO, saopštio jutros generalni sekretar ove organizacije Anders Fog Rasmusen.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Sa Crnom Gorom ćemo početi intenzivne i usredsređene razgovore, a najkasnije do kraja 2015.e ćemo odlučiti da li da je pozovemo da uđe u savez", rekao je Rasmusen novinarima na početku drugog dana zasedanja ministarskog saveta NATO u Briselu.

Crna Gora se nadala da bi poziv za učlanjenje mogla da dobije već u septembru ove godine, na samitu NATO u Velsu.

Kada je reč o Gruziji, generalni sekretar je najavio da će umesto učlanjenja ovoj zemlji biti ponuđen "značajan paket" koji će joj pomoći da se približi NATO.
"Detaljni sadržaj tog paketa biće utvrdjen tokom sledećih nekoliko nedelja", rekao je on.

Diplomatski izvori u sedištu NATO kažu da zemlje članice nisu tokom jučerašnjeg dana postigle saglasnost u vezi sa učlanjenjem ovih zemalja, a da je glavni protivnik učlanjenja Gruzije bila Francuska, koja je zauzela stav da bi taj potez nepotrebno iritirao Rusiju.

Kada je reč o Crnoj Gori, prevladalo je mišljenje da su neophodne dalje reforme, pre svega na političkom planu i na polju vladavine prava.

"Diplomatski poraz"

Komentarišući to što Crna Gora neće skoro postati članica NATO, poslanik opozicione stranke stranke Pozitivna Crna Gora Dritan Abazović ocenio je kao "diplomatski poraz". Prema rečima Abazovića, crnogorska vlast je kasno ojačala kampanju za prijem u NATO.

I funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović okrivio je crnogorskog premijera Mila Đukanovića za negativnu odluku ministara zemalja članica NATO-a o Crnoj Gori.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević zatražio je ostavku crnogorskog državnog vrha - premijera Mila Đukanovića, potpredsednika vlade Duška Markovića i ministara odbrane i spoljnih poslova Milice Pejanović Đurišić i Igora Lukšića, kao i direktora Agencije za nacionalnu bezbednost, ranijeg ministra odbrane Bora Vučinić.

Medojević je ocenio da je jučerašnja najava iz NATO "krah strateške politike" sadašnje vlasti da se Crna Gora što pre učlani u Severnoatlantski savez. Prema oceni Medojevića, odgovornost za odluku NATO snosi i Socijaldemokratska partija koja bi, kako je naveo, trebalo da napusti koaliciju s Demokratskom partijom socijalista.

U Crnoj Gori, ipak, vrlo je utemeljeno mišljenje da je odlaganje poziva Crnoj Gori posledica ukrajinske krize, odnosno, nastojanja zemalja NATO-a da se odlukama o širenju Alijanse previše ne zamere Rusiji.

Nemački ambasador u Podgorici Pijus Fišer nedavno je izjavio da je Crna Gora prva naredna zemlja koja će biti primljena u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

14 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

16 h

Podeli: