Ponedeljak, 05.05.2014.

10:50

Rusija isporučuje Siriji avione

Rusija planira da u Siriju do kraja godine pošalje prvu seriju aviona za obuku "Jakovljev jak-130". Plan je da se u 2016. realizuje ugovor o slanju 36 aviona.

Izvor: Tanjug

Default images

Taj ugovor Moskva je ranije potpisala sa Damaskom.

U Damask će biti poslato devet aviona do kraja ove godine, dok će u 2015. biti isporučeno 12, a 2016. još 15, piše danas ruski list "Komersant", pozivajući se na izvor blizak ruskoj kompaniji "Rosoboroneksport" koja izvozi oružje.

Ispunićemo obaveze u skladu sa ranije potpisanim ugovorom o isporuci 36 mlaznih aviona 'jak-130'", naveo je isti izvor.

"Komersant" je prošlog juna pisao da je Sirija prosledila Rusiji uplatu od oko 100 miliona dolara na ime avansa za isporuku prvih šest letelica "jak-130" prema ugovoru potpisanom u decembru 2011. godine, podseća agencija RIA Novosti.

U tom trenutku su svi "jakovi-130" bili spremni i čekalo se samo na političku odluku da se instalira potrebna oprema i da se potom letelice pošalju u Siriju, naveo je izvor na koji se tada pozvala ruska agencija.

Rusija je više puta saopštila da Siriju, u kojoj se vodi gradjanski rat još od marta 2011. godine, snabdeva samo defanzivnim oružjem pri čemu ne krši medjunarodni zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

10 h

Podeli: