Svet 0

23.05.2024.

22:16

Incident na granici: Pokrenuta istraga

Odbor za policiju i graničnu stražu Estonije (PPA) saopštio je danas da su ruski graničari uklonili granične oznake sa reke Narve koje razdvajaju rusku i estonsku teritoriju.

Izvor: Tanjug

Incident na granici: Pokrenuta istraga
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Podeli:

Incident je usledio nakon ruske uredbe kojom se sugeriše da se ruske pomorske granice u Baltičkom moru jednostrano promene.

Uredba je naknadno uklonjena sa veb-stranice vlade bez objašnjenja nakon brze osude nekih članica NATO-a. Irik Purgel, šef istočne prefekture PPA, rekao je da estonske i ruske vlasti svake godine postavljaju bove koje razdvajaju teritorije, kako bi olakšale plovidbu rekom i sprečile ribare da slučajno zalutaju preko granice.

Vlasti su se složile oko lokacije bova 2022. godine, ali je Rusija tada povukla i osporila postavljanje više od polovine od predviđenih 250 graničnih markera, prenosi Kijev indipendent.

''PPA će kontaktirati rusku graničnu stražu i zatražiti pojašnjenja o uklanjanju bova i vraćanju bova. PPA očekuje od Rusije dokaze da se pozicija do sada dogovorene rute transporta promenila a, ako ne budu predstavljeni, nastavićemo da postavljamo bove'', istakao je Purgel.

Premijerka Estonije Kaja Kalas okarakterisala je to kao "granični incident" i poručila da je istraga u toku. ''Pristupićemo ovom slučaju na trezven, izbalansiran način, i sarađivaćemo sa saveznicima gde je to potrebno. Vidimo širi obrazac ruskih akcija koje pokušavaju da poseju uznemirenost“, rekla je Kalas.

Estonija je ranije ovog meseca otpočela noćno zatvaranje prelaza između Narve i ruskog pograničnog grada Ivangoroda.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

18 h

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

23 h

Podeli: