Četvrtak, 20.03.2014.

08:05

Prvi konkretan trag nestalog aviona

Televizija ABC njuz objavila da su na zapadu Australije nađeni do sada najkonkretniji tragovi nestalog malezijskog aviona. Jedan brod stigao do tog područja.

Izvor: B92, BBC

Default images

Naime, satelitski snimci uhvatili su nešto što liči na dva komada olupine, za koje se veruje da su delovi nestalog malezijskog aviona za kojim se traga već dvanaesti dan. Oni su pronađeni na zapadu Australije, na oko 2.260 kilometara od obale Perta. Jedan od dva objekta je dug 24 metra, a drugi je manji.

"Ovo je trag, verovatno najbolji do sada u potrazi za avionom", rekao je predstavnik australijskih pomorskih vlasti Džon Jang, ali je i upozorio da uočeni predmeti mogu da budu kontejneri pali u more sa teretnih brodova te da ipak treba sačekati sa rezultatima istrage.

On je takođe istakao i da je vidljivost u ovom području izuzetno loša, da je magla velika, ali da je uprkos tome satelit napravio snimke nečega za šta se veruje da bi mogli biti delova aviona.

Jang je, na današnjoj konferenciji za novinare u australijskoj prestonici Kanberi, rekao da su avioni poslati u oblast udaljenu oko 2.500 kilometara, jugozapadno od grada Perta, da istraže dva uočena predmeta, kao i da su satelitski snimci takođe poslati na analizu.

Reporter ABC njuza Dejvid Rajt, koji se nalazi u avionu američke vojske, kazao je da će "Posejdon P-8" za oko tri sata stići iznad mesta na kom su uočeni delovi, kao i da će mu trebati oko tri sata kako bi detaljno istražio, bliže vodi, pronađene objekte. "Avion Posejdon P-8 ima jednu od najsavremenijih oprema koje postoje, a neki delovi te opreme su tajni. Ako iko može nešto da nađe dole u okeanu, onda je to ovaj avion", rekao je novinar ABC njuza.

Međutim, kako javljaju neki svetski mediji, avioni su dobili naređenje da se povuku jer pada mrak. Ipak, potragu bi mogao da nastavi jedan od mnogobrojnih brodova koji pretražuju Indijski okean, jer je taj brod stigao na mesto koje je uočio australijski satelit i sada se čekaju dalje informacije.

Kako je za "Gardijan" objasnio jedan stručnjak za istraživanje okeana, uočeni delovi mogli bi da se pomere s mesta i do više desetina kilometara do kada avioni i brodovi ne stignu do njih, zbog jakih vodenih struja.

BBC javlja da je nekoliko kola hitne pomoći stiglo jutros pred hotel u kome su smeštene porodice i prijatelji nestalih putnika i članova posade.

Podsetimo, avion Malezija erlajnsa sa oznakom MH370 nestao je 8. marta, u trenutku kada je leteo iz Kuala Lumpura ka Pekingu, sa 239 putnika i članova posade. U jednom trenutku avion se izgubio sa radara i od tada mu se gubi svaki trag. Odmah je organizovana najveća moguća potraga, u koju je bilo uključenoviše od 20 država.

Međutim, do sada nije pronađen nijedan delić nestalog aviona.

Reporter ABC njuza Dejvid Rajt, koji se nalazi u avionu američke vojske, kazao je da će avion Posejdon P-8 za oko tri sata stići iznad mesta na kom su uočeni delovi, kao i da će mu trebati oko tri sata kako bi detaljno istražio, bliže vodi, pronađene objekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: