Petak, 03.02.2012.

13:49

Izrael napada Iran na proleće?

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta veruje da postoji mogućnost da Izrael napadne Iran u aprilu, kako bi sprečio Teheran da napravi nuklearnu bombu.

Izvor: Tanjug

Default images

"Vašington post" je prvi objavio da je Paneta zabrinut jer je sve izvesnije da će Izrael izvesti napad u narednih nekoliko meseci.

Novinari su pitali Panetu da li osporava stavove iznete u rubrici mišljenja Dejvida Ignatiusa u tom listu, da veruje da će Izrael napasti Iran u aprilu, maju ili junu, a on je odgovorio da to neće komentarisati.

"Šta ja mislim i šta ja vidim, smatram da je to oblast koja pripada meni i nikom drugom", kazao je Paneta, dodavši da je Izrael javno rekao da razmatra vojnu akciju protiv Irana.

"Paneta veruje da postoji velika izvesnost da Izrael napadne Iran u aprilu, maju ili junu, pre nego što Iran uđe u ono što su Izraelci opisali kao zonu imuniteta, da počne izgradnju bombe", napisao je Ignatius.

Si-En-En je potvrdio zabrinutost Panete, pozvavši se na jednog anonimnog zvaničnika administracije Baraka Obame.

Prema navodima Ignatiusa, Bela kuća nije odlučila tačno kako će SAD odgovoriti ako Izraelci napadnu.

"Vrlo brzo, plaše se Izraelci, Iran će prikupiti dovoljno obogaćenog uranijuma u postrojenjima duboko ispod zemlje da napravi oružje - i samo Sjedinjene Države bi mogle tada da ih zaustave vojno", napisao je Ignatius, ali nije citirao izvor. Pisao je iz Brisela, gde je Paneta bio na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

Novinar "Džeruzalem posta" smatra da je Paneta došao do zaključka da bi Izrael uskoro mogao da napadne Iran najverovatnije iz razgovora s izraelskim kolegom Ehudom Barakom, s kojim se sastao više puta u Tel Avivu i u Vašingtonu od jula prošle godine, kada je postao sekretar za odbranu.

U članku "Vašington posta" se takođe navodi da je odlaganje zajedničke izraelsko-američke vojne vežbe možda signal skorog izraelskog napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: