Utorak, 28.12.2010.

07:22

Ugašen požar u "Slobodi"

Ugašen požar u fabrici oružja "Sloboda" u Čačku. U toku uviđaj o uzrocima nesreće. Gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević kaže za da je stanje u gradu redovno.

Izvor: B92

Default images

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio da je ugašen požar koji je od ponedeljka goreo u fabrici "Sloboda" u Čačku.

Prema Marićevim rečima ekipe kriminalističko-tehničkog centra MUP su na terenu i rade uviđaj u pogonu gde se dogodila eksplozija.

Jutros su odjeknule dve jače detonacije, a požar se gotovo sam od sebe ugasio, precizirao je Marić.

Gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević kaže za B92 da je stanje u gradu redovno.

"Stanje u gradu je redovno, svi su jutros na svojim radnim mestima, osim radnika kompanije 'Sloboda', izuzev jednog pogona koji se ne nalazi na ovoj lokaciji. Deca idu normalno u školu, znači grad normalno funkcioniše. Postojalo je uznemirenje jer svi ti građani su živeli tu i 1999. kada je bilo tih nekoliko bombardovanje 'Slobode' i zaista to je neodoljivo podsećalo na 1999. Sreća je da su ljudski životi sačuvani, materijana šteta je zaista velika, ali menadžment 'Slobode' će se narednih dana povodom toga i obratiti javnosti verovatno", kazao je Velimir Stanojević.

"Sloboda" neće raditi sve dok se ne otklone posledice. Ministarstvo odbrane je saopštilo da će pokušati da iz rezervi podmiri hitne narudžbine inostranih kupaca.

Nadoknada materijalne štete

Iako je pričinjena velika materijalna šteta, ova kompanija bila je osigurana, pa bi osiguravajuće kuće trebalo da ublaže razmere štete.

Inače, "Sloboda" iz Čačka je pre havarije trebalo da završi poslovnu godinu sa obimom izvoza od 35 miliona dolara.

Država će od januara obezbediti subvencije za nabavku nove opreme.

Pored osiguravajućih kuća, ministar odbrane Dragan Šutanovac očekuje i da će sredstva za saniranje štete obezbediti i lokalna vlast u Čačku.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je u ovoj godini "Sloboda" imala planirani izvoz od 35 miliona dolara, ali će havarija sigurno odložiti realizaciju nekih već ugovorenih poslova.

"Biće smanjen prihod fabrike i to je nešto što nas sve zabrinjava. Pozivam i lokalnu samoupravu da se potrudi da i oni investiraju koji dinar u ovu fabriku i da omoguće da ova fabrika što pre revitalizuje taj deo pogona i da se vrati ponovo na svetsko tržište. Jer, ugovori koji su na snazi su obavezujući i mi ćemo ispred Ministarstva odbrane da pomognemo i sa robom, koja se nalazi na našim stokovima, ne bi li se ta roba našla kod kupca“, kazao je Šutanovac.

Gradonačelnik Čačka obećao je da će grad pomoći u sanaciji štete, koja jeste ogromna, ali je ocena svih da je najbitnije što je spašeno svih 60 radnika pogona u kome se dogodila havarija.

Reakcija Hitne pomoći i građana za pohvalu

Nakon što se čula serija detonacija iz "Slobode", porodice zaposlenih krenule su pred kapije ove kompanije, zabrinuti za sudbinu najbližih.

Žitelji kuća u neposrednoj blizini fabrike nisu bili raspoloženi za razgovor sa reporterima, jer su i oni strepeli da nema žrtava.

"Šta se dogodilo? Ja sam bio u kući i jednom je puklo, zatim je, nije prošlo ni 2,3 sekunde, puklo drugi put i ništa više. Posle dalje, izašao sam na ulicu, beže radnici niz ulicu, to je to“, kaže jedan Čačanin čija kuća je u blizini fabrike.

On dodaje da je i sam radio u fabrici 37 godina i da se ovako nešto nje dogodilo. “Dešavale su se manje povrede, 2, 3 radnika i nešto, ali ovo, bome, nije bilo“, kaže on.

U čačanskoj bolnici prva pomoć je ukazana šestorici radnika, koji su doživeli stres, dok je jedan lakše posekao šaku prilikom preskakanja ograde.

Na sreću, u jučerašnjim eksplozijama u vojnom delu fabrike "Sloboda“ nije bilo žrtava, ni teško povređenih, ali je u pripravnosti bilo dovoljno ekipa hitne pomoći, istakao je direktor čačanskog Doma zdravlja Vlade Veličković.

"Mi smo imali spremno devet ekipa u roku od nekih 15 do 25 minuta. Odmah su četiri ekipe bile ovde na terenu, a posle su još šest ekipa bile spremne u roku od 20 minuta i čekale su u hitnoj pomoći", rekao je on.

Prema prvim procenama, pričinjena šteta premašuje 10 miliona evra, rekao je direktor kompanije "Sloboda” Zoran Stefanović.

"Prve informacije ukazuju da je došlo do zapaljenja trasera, na metku 30 mm, koji je dalje izazvao požar i koji je dalje izazvao eskplozije municije, koja je bila tu kompletirana i koja je praktično uništila taj objekat i opremu“, izjavio je Stefanović.

Izmeren kvalitet vazduha

Predrag Mariæ i pripadnici Vatrogasne brigade u Èaèku (Tanjug)
Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je da je 27. decembra u 16.30 časova došlo je do eksplozije u delu pogona za kompletiranje artiljerijske municije kompanije "Sloboda" u Čačku, a požar je izbio na presi za kompletiranje municije, saopštilo je ministarstvo životne sredine.

Na poziv republičkog unspektora za zaštitu životne sredine, na mesto udesa izašao je i stručni tim Zavoda za javno zdravlje Pomoravlje iz Ćuprije, kako bi izmerio koncentracije zagađujućih materija u vazduhu koje su nastale kao posledica udesa.

Inspekcijski pregled još nije izvršen zbog nepostojanja uslova za bezbedan ulazak ljudi u krug fabrike, kaže se u saopštenju i zaključuje da će pregled biti obavljen čim se za to stvore uslovi, najverovatnije u toku današanjeg dana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: