Utorak, 20.02.2007.

11:40

OVK opet aktivan

Organizacija koja sebe naziva Oslobodilačka vojska Kosova preuzela je odgovornost za eksploziju u Prištini, koja je uništila tri vozila UNMIK-a.

Izvor: B92, FoNet

Default images

U saopštenju dostavljenom elektronskim putem medijima, OVK navodi da se ponovo aktivirao prvom akcijom koju je preduzeo juče u Prištini, kao osveta za ubistvo dva demonstranta pokreta "Samoopredeljenje". "Samoopredeljenje" se međutim ogradilo od OVK.

"Ove eksplozije su imale za cilj uništenje vozila UNMIK-a, a ne ljudske žrtve, što je uradila UNMIK-policija. Eksplozije su izvršene u znak osvete za ubistvo dva demonstranta i ranjavanje više od 80 u demonstracijama pokreta Samoopredeljenje", navodi OVK.

Sinoćna eksplozija u kojoj su u Prištini oštećena tri UNMIK-ova vozila, predstavlja jedan od najtežih napada na misiju UN-a od martovskih nemira 2004.

Policija još nije saopštila o kakvoj se vrsti eksploziva radilo zato što, kako je portparol Veton Eljšani kazao, istraga još traje. "Posebne policijske ekipe su jutros ponovo izašle na lice mesta sprovodeći istragu. Detaljnijih informacija o ovom slučaju još nema."

Politička i bezbednosna temperatura u Prištini približila se tako usijanju samo dan pred otpočinjanje poslednje runde bečkih pregovora. Kosovska delegacija danas popodne otputovala je u Beč u istom sastavu kao na prethodnim pregovorima.

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiju, rekao je da se radi o kriminalnom aktu koji je neprihvatljiv za institucije i građane. "Oni direktno štete imidžu zemlje i ne predstavljaju pravu volju građana Kosova, koji su uvek osuđivali takva dela", navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Kosova. 

Premijer Agim Čeku bio je još odlučniji, ocenjujući da ovakvi napadi mogu ugroziti budućnost Kosova.

Osude postavljanja bombe

OVK je rasformiran nakon završetka sukoba na Kosovu. Pripadnici te organizacije mahom su ušli u sastav Kosovskog zaštitnog korpusa.

Glavni štab Kosovskog zaštitnog korpusa osudio je postavljanje eksplozivnih naprava ispod vozila UNMIK-a.

"Oni koji čine ovakva dela su protiv mirovne misije UNMIK-a na Kosovu. Ovim aktima neko želi da pred međunarodnom zajednicom predstavi imidž nasilja i netolerancije na Kosovu", navodi se u saopstenju KZK.

KZK poziva građane Kosova da se distanciraju od takvih dela koja su uprena protiv interesa Kosova, u značajnom procesu ostvarivanja nezavisnosti.

Istovremeno KZK u saopštenju zahteva da se izvršioci tih kriminalnih dela što pre otkriju i da se nađu pred licem pravde.

I šefica Američke kancelarije u Prištini Tina Kajdanou osudila je eksploziju u glavnom gradu Kosova i naglasila da nasilje ugoržava proces odlučivajna o budućem statusu Kosova.

"Svima treba da je jasno da nasilje bilo koje vrste, bilo da je upereno protiv međunarodnih organizacija, etničkih zajednica ili političkih grupacija, ugrožava proces odlučivanja o budućem statusu i time direktno nanosi štetu narodu Kosova i njegovoj budućnosti", naglasila je Kajdanou i dodala da takvim nedelima na Kosovu nema mesta.

Samoopredeljenje: Ograda i nove demonstracije

Pokret Albina Kurtija "Samoopredeljenje" najavio je da će u subotu, 3. marta, u 14 sati organizovati nove demonstracije.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Prištini, demonstracije su organizovane protiv predloga rešenja statusa Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

"Demonstracije su organizovane i zbog zločina koji se dogodio 10. februara, kada su policija i kriminalci ubili mirne i nenaoružane demonstrante", rekao je jedan od lidera "Samoopredeljenja" Glauf Konjufca.

"Samoopredeljenje" se ogradilo od organizacije koja sebe naziva Oslobodilačkom vojskom Kosova i koja je preuzela odgovornost za sinoćnju eksploziju.

"Mi nemamo nikakve veze sa saopštenjem niti sa činom koji se sinoć dogodio", rekao je Dževat Svečla i dodao da "Samoopredeljenje" osuđuje akte koji dovode u opasnost živote građana Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

21 h

Podeli: