Subota, 18.03.2006.

14:13

"Oprezno s kreditima"

Problem u otplati kratkoročnih kredita obično nastane u 2. godini, a kod stambenih u 7.

Izvor: B92

Default images

To su pokazala iskustva zemalja u tranziji čiji su građani, kao i u Srbiji, pokazali veliko interesovanje za kredite stranih banaka. Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić apelovao je na građene da paze kada uzimaju kredite kako ne bi došli u situaciju da ne mogu da ih otplate.

Gu­ver­ner je upozorio i banke da budu jasne i precizne kada pokazuju sve troškove kredita, po­što, prema njegovim rečima, po­tro­ša­či u Sr­bi­ji ne zna­ju do­volj­no o ban­kar­stvu. Iako je uvedena efektivna kamatna stopa u kojoj  bi trebalo da budu iskazani svi troškovi, pojedini građani su imali drugačija iskustva.

Uprkos tome što je NBS uslove za dobijanje kredita, banke su pojačale marketinške kampanje, tako da osim u reklamama kredite nude i pozivima na kućne telefone građana. Joanu Stavros iz EFG Eurobanke kaže da gotovo 40 odsto prodaje dolazi od telemarketinga, koji je uobičajen u Evropi. "To se pokazalo kao dobar način da ljudi koji inače ne idu u banku budu upoznati sa uslovima kreditiranja, naravno, pod uslovom da ih ne uznemiravate i da ste prijatni”, kaže on. 

Građani najčešće uzimaju potrošačke kredite da bi kupili opremu za kuću ili se odlučuju za gotovinske, iako oni najviše koštaju. Podaci govore da je kod svaki zaposleni dužan više od tri prosečne plate, odnosno 700 evra, ali prema rečima ekonomiste Đorđa Đukića građani ne vode računa o zaduženju. "Građani ne pitaju za cenu, uzimaju kredite, ali treba da znaju da ih čeka najdrastičnija mera, bankrotstvo, ako ne budu imali mogućnosti da ih otplate”, kaže on.

Zbog dugovanja prema bankama, Hrvati su počeli da prodaju kuće i vraćaju automobile koje su kupili na kredit. U Češkoj je situacija još dramatičnija jer je 200.000 Čeha prošle godine ostalo je bez kuća jer nisu mogli da izmire dug kod banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: