Svet 9

27.05.2024.

10:44

Državni vrh Ukrajine u ozbiljnoj opasnosti – krvoproliće?

Portal britanskog dnevnika Tajms piše da su pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) planirali da ubiju ukrajinskog šefa vojne obaveštajne agencije Ukrajine (GUR) Kirila Budanova.

Izvor: Tanjug

Državni vrh Ukrajine u ozbiljnoj opasnosti – krvoproliće?
Profimedia

Podeli:

Navodno su pratili i predsednika Volodimira Zelenskog i šefa obaštajne službe (SBU) Vasilija Maljuka.

Neimenovani ukrajinski zvaničnik rekao je za Tajms da je SBU više meseci nadzirala dva pukovnika Državne bezbednosne uprave (SPO) Andreja Guka i Aleksandra Dekača, koji su planirali da ubiju Budanova i nadzirali Maljuka i Zelenskog.

Kako se navodi, osumnjičeni su tokom priprema za ubistvo Budanova doneli u Kijev bacače granata, protivpešadijsku minu i dronove samoubice.

Guk i Dekač su priznali krivicu tokom ispitivanja, a njihovi telefoni su sadržali podatke o praćenju Zelenskog i Maljuka, navodi Tajms.

Oni su posle hapšenja takođe otkrili nove informacije o ruskom pokušaju na početku rata sa Ukrajinom da Zelenski bude otet za taoca, piše Tajms i navodi da je plan bio da Zelenski, pod pretnjom smrću, bude nateran da snimi video poruku u kojoj poziva Ukrajince na predaju.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: