Nauka 7

26.05.2024.

21:44

Misteriozna ruska radio stanica zbunjuje naučnike decenijama: Povezana sa nuklearnim oružjem i vanzemaljcima?

Više od četiri decenije misteriozna radio stanica, koja se emituje iz Rusije, zbunjuje obožavatelje radio-emitera, naučnike, ali i špijune.

Izvor: B92.net

Misteriozna ruska radio stanica zbunjuje naučnike decenijama: Povezana sa nuklearnim oružjem i vanzemaljcima?
Shutterstock/vchal

Podeli:

Neki nagađaju da je to deo tajnog SETI programa ruske vlade ili da čak aktivno komunicira sa vanzemaljskom vrstom.

Drugi veruju da bi to mogao biti okidač sudnjeg dana, spreman da lansira nuklearno oružje ako rusko rukovodstvo bude poraženo.

Međutim, sve je moguće, jer još uvek nije utvrđena njegova svrha.

"Skoro sigurno ga koristi ruska vlada"

Prema profesoru elektronike i radiotehnike, koji je proučavao signal, jedno je sigurno: "Skoro sigurno, ruska vlada ga koristi", rekao je on.


Profesor Dejvid Stapls, koji predaje elektroniku i radio inžinjering na Siti univerzitetu u Londonu, lično veruje da je zagonetna radio stanica, nazvana "The Buzzer", verovatno ostala aktivna kao bezbedna u slučaju nuklearnog rata.

Emitovan na kratkotalasnoj radio frekvenciji od 4625 kHz, Buzzer je naveo neke fizičare da spekulišu da se njegov signal koristi za praćenje Zemljine jonosfere.

Ali profesor Stapls, čija je stručnost u orbitalnim, svemirskim platformama za izviđanje, sistemima za nadzor i navigaciju, priznaje da su i neverovatna i svakodnevna objašnjenja još uvek na stolu.

"Možda samo rezervišu kanal za vazdušnu odbranu ili neki oblik odbrane", rekao je Stapls za Popular Mechanics ​​ove nedelje, prenosi Daily Mail.

"Ako ga zapravo ne koriste, neko će ga uloviti", kaže Staples.

"Oni drže kanal dostupnim tako što emituju i govore ovo je naše", dodaje profesor.

Decenijama "muči" naučnike


Interesovanje za radio-amatere i neklasifikovano naučno interesovanje za "The Buzzer", zvanično poznatog po svom originalnom pozivnom znaku UVB-76, prvi put je poraslo 1982. godine.

Tada se znalo da je stanica emitovala samo šifrovanu i zbunjujuću seriju zvučnih signala, ali do 1992. emisije su postale čudnije: serija zujanja, 25 puta svakog minuta, po manje od jedne sekunde, a povremeno i zloslutna sirena za maglu.

Tokom devedesetih, zujanje UVB-76 bi takođe povremeno prekidali anonimni muški i ženski glasovi, koji bi čitali liste naizgled nasumičnih imena, reči ili brojeva. Tonovi zvukova koje stanica emituje takođe bi se razlikovali, potencijalno sa tajnim informacijama upakovanim unutar tih tonskih pomeranja.

Prema ekspertu za nadzor inžinjeringa, vlada ili vojna institucija koja jednostavno želi da zadrži kontrolu nad određenom radio frekvencijom obično će emitovati samo jedan osnovni uzorak testiranja, iznova i iznova.

Ne samo da UVB-76  umesto toga emituje složenije i zbunjujuće signale – on to radi moćno, sa više hiljada prenetih vati energije, na osnovu merenja profesora Staplsa, i to u svim pravcima, piše Daily Mail.


 

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

22 h

Podeli: