Petak, 04.03.2005.

15:10

Završeno čitanje dokumenata

Suđenja za ubistvo Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića su spojena u zajedničku optužnicu, jer su optužene skoro iste osobe.

Izvor: B92

Default images

Današnji nastavak suđenja optuženima za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi, obeležile su primedbe na izveštaj istražnog sudije iz Sremske Mitrovice, koji je prisustvovao iskopavanju posmrtnih ostataka bivšeg predsednika Predsedništva Srbije.

Prema Izveštaju istražnog sudije, specijalni tužilac Jovan Prijić obavestio ga je da će pripadnik JSO Nenad Šare pokazati mesto na Fruškoj gori gde je zakopano telo Ivana Stambolića. Istražni sudija je u svom izveštaju naveo i to da je obavešten kako će Šare biti doveden maskiran, jer postoji opasnost za njegovu bezbednost, posle pretnji iz njegove jedinice. Međutim, advokati odbrane protestovali su zbog izveštaja, sa obrazloženjem da saradnik na uviđaju ne sme da bude maskiran, te da se zbog toga ne zna da li je ta osoba u konkretnom slučaju zaista bio Šare.

Sudsko veće danas je pročitalo i izveštaj Ministarstva odbrane sa oznakom službene tajne, u kome su dostavljene fotokopije vojnih knjižica koje su po naređenju admirala Milana Zeca napravljene za tri osobe koje su se predstavile kao radnici Državne bezbednosti. Prema optužnici, radnici DB-a koji su iz Beograda poslani da ubiju Draškovića, tokom boravka u Crnoj Gori koristili su vojne uniforme i vojne knjižice.

Pred sudskim većem govorio je bivši zamenik načelnika BIA-e Milorad Bracanović, koji je izjavio da mu je specijalni tužilac Jovan Prijić nudio status svedoka saradnika ako optuži Radomira Markovića za neko krivično delo. On je dodao da je takvu ponudu odbio.

Na zajedničkoj optužnici su Milorad Ulemek i nekoliko pripadnika rasformiranog JSO-a, nekadašnji načelnik DB-a Radomir Marković, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general Nebojša Pavković i bivši zamenik načelnika BIA Milorad Bracanović.

Sudski proces je razdvojen za bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, kog optužnica tereti da je okrivljene podstrekivao, iz niskih pobuda, na izvršenje ubistva Stambolića i Draškovića.

Ivan Stambolić je nestao u Beogradu 25. avgusta 2000, a njegovi posmrtni ostaci nađeni su zakopani na Fruškoj gori krajem marta 2003, tokom policijske akcije "Sablja".

Atentat na Draškovića izvršen je 15. juna 2000. u Budvi, ali je lider SPO-a, i pored više metaka koji su ispaljeni na njega u kući u kojoj se nalazio, prošao s lakšim povredama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: