Region 0

24.05.2024.

19:59

Oglasila se ruska ambasada: Statistička prednost nije kriterijum istine

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici udaljiće BiH od međunacionalnog pomirenja i dodatno je destabilizovati, ocenili su iz ambasade Rusije u BiH.

Izvor: Beta

Oglasila se ruska ambasada: Statistička prednost nije kriterijum istine
Profimedia

Podeli:

"Sednica Generalne skupštine UN, uzimajući u obzir sve poznate okolnosti, pre svega, zanemarivanje međunarodnog prava i odsustvo unutrašnjeg konsenzusa o rezoluciji o Srebrenici, jeste poraz za BiH, koji ne samo da udaljava pomirenje, već unosi još veću destabilizaciju i potkopava jedinstvo cele međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju iz ruske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Dalje su naglasili da "statistička prednost u broju glasova nije kriterijum istine", dodavši da je jučerašnja sednica Generalne skupštine UN "otkrila produbljivanje raskola u međunarodnoj zajednici i potvrdila da globalna većina ne prihvata zapadne narative".

"Sednica nas je podsetila na situaciju sa ’izglasavanjem’ nelegitimnog visokog predstavnika u BiH (Kristijana Šmita), kada su zapadni članovi Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK), kao i članovi koji su im se pridružili, izdajnički prekršili ustaljenu praksu i ’progurali’ građanina Nemačke posredstvom prividne većine", naveli su iz ruske ambasade, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

To, kako su ocenili, nosi opasnost, ne samo za mirovni proces u BiH, već i za celi region, dodavši da je na taj način "ozbiljno potkopano i jedinstvo cele međunarodne zajednice".

U sličnim, izuzetno osetljivim pitanjima, kako su naveli, statistička dominacija nije znak istinitosti.

"Naročito pod vođstvom ’civilizovanih’ zapadnih neokolonijalista, koje ne možemo da kvalifikujemo nikako drugačije, već kao udruženi zločinački poduhvat, koji deluje isključivo posredstvom sankcija, pretnji, ucena za postizanje svojih sebičnih namera", naveli su u saopštenju.

Dodali su da je glavni cilj u BiH međunacionalno pomirenje, koje se može postići isključivo putem unutrašnjeg dijaloga, naglašavajući da je Rezolucija u Srebrenici inicirana bez odluke Predsedništa BiH i da je za nju glasao ambasador BiH pri UN (Zlatko Lagumdžija), koji je na taj način nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Generalna skupština UN usvojila je juče Rezoluciju o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. i koji bi trebalo da se obeležava svake godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: