Svet

Utorak, 10.01.2023.

15:20

Upozorenje: Poljska ne bi trebalo da uvede evro

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da ta zemlja ne bi trebalo da uvede evro kao zvaničnu valutu u doglednoj budućnosti.

Izvor: Tanjug

Upozorenje: Poljska ne bi trebalo da uvede evro
Foto: EPA/MAURITZ ANTIN

On kao razlog navodi to što je je njeno uvođenje u Hrvatskoj izazvalo ''haos'' i skok cena životnih troškova.

On je istakao da bi zamena poljske državne valute zlota evrom dodatno pogoršala inflaciju, koja je u Poljskoj već na 17 odsto, prenosi AP.

Moravjecki je rekao da članica EU Hrvatska, koja je od prvog januara prešla na evro, prolazi kroz ''haos'', kao i da cene u toj zemlji dostižu ''previsoke'' nivoe.

''Haotično stanje sa cenama u Hrvatskoj treba da nam posluži kao upozorenje'', rekao je Moravjecki i dodao da bi nivo prihoda u Poljskoj trebalo da se približi proseku EU pre nego što zemlja uopšte počne da razmišlja o usvajanju evra.

AP podseća da su prosečne plate u Poljskoj trenutno manje od polovine proseka EU, i podseća da svih 27 zemalja čalnica u nekom trenutku moraju da usvoje valutu, ali da ne postoji određen rok za to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: