Svet 5

20.05.2024.

10:29

Ukrajina pogodila Rusiju: Posledica – poremećaj tržišta

Ukrajinski udari bespilotnih letelica početkom 2024. poremetili su 14 odsto ruskih kapaciteta za preradu nafte i doveli do skoka cena goriva u Rusiji.

Izvor: klix.ba / F. H.

Ukrajina pogodila Rusiju: Posledica – poremećaj tržišta
Shutterstock/Gokhan Y

Podeli:

Gubitak nekih ruskih prerađivačkih kapaciteta pogurao je domaće cene za 20 do 30 procenata do sredine maja i doveo do zaustavljanja izvoza kako bi se fokusirao na zadovoljenje domaće potražnje.

Ovo je navedeno u oceni američke Odbrambene obaveštajne agencije, koja je sažeta u izveštaju generalnog inspektora Roberta Storka, koji nadgleda pomoć Ukrajini.

"Da bi ublažila uticaj ovih napada, Rusija je zabranila izvoz benzina na šest meseci počev od marta, počela je da uvozi rafinisane proizvode iz Belorusije, planirala je uvoz iz Kazahstana i dala prioritet isporukama naftnih derivata ruskim železnicama u odnosu na druga prevozna sredstva", kaže on u izveštaju.

Iako ukrajinski napadi na rafinerije u Rusiji imaju za cilj iscrpljivanje rezervi goriva i izvoznih prihoda ruskih oružanih snaga, Sjedinjene Države su ih kritikovale da predstavljaju rizik po globalne cene nafte.

Objavljena analiza obuhvata samo dvomesečni period od prvog napada na fabriku Novatek PJSC Ust-Luga 21. januara do napada na elektranu u Novočerkasku 24. marta.

Istovremeno, napadi na energetske objekte "doveli su do zanemarljivih prekida u isporuci električne energije ruskom vojnom i civilnom stanovništvu", pošto "Rusija ima jak proizvodni kapacitet — treći po veličini u svetu — i visok stepen zaliha u svojoj mreži", navodi se u proceni.

U martu su mediji izvestili da su Sjedinjene Države navodno pozvale Kijev da prestane da udara na ruske rafinerije nafte i drugu energetsku infrastrukturu.

Oksana Markarova, ambasadorka Ukrajine u Sjedinjenim Američkim Državama, rekla je da nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje iz Vašingtona kojim se Kijevu zabranjuje da oružjem napada rafinerije nafte u Rusiji.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin kritikovao je napade na rafinerije nafte, dovodeći u pitanje njihov uticaj na rat.
 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: