Aktuelno 20

21.05.2024.

11:45

"Dobro je što se Turska povukla sa sramnog takmičenja"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osuo je paljubu na takmičenje za pesmu Evrovizije, optužujući ga da navodno podstiče "rodnu neutralizaciju" i ugrožava tradicionalnu porodicu.

Izvor: b92.net/The Guardian

"Dobro je što se Turska povukla sa sramnog takmičenja"
EPA-EFE/JESSICA GOW SWEDEN OUT

Podeli:

U govoru nakon sednice vlade, Erdogan je opisao učesnike takmičenja kao "trojanske konje društvene korupcije" i rekao da je njegova vlada u pravu što je Tursku držala van panevropskog pop takmičenja od 2012. godine.

To je bila očigledna referenca na švajcarskog nebinarnog pevača Nema koji je pobedio na 68. takmičenju za pesmu Evrovizije ranije ovog meseca sa pesmom "The Code", operskom pop-rep odom svom putu ka prihvatanju rodnog identiteta. Ovaj 24-godišnji pevač postao je prvi nebinarni pobednik takmičenja ESC koje je LGBTQ zajednica prihvatila kao sigurno utočište.

EPA/STRINGER

"Na ovakvim događajima postalo je nemoguće sresti normalnu osobu", rekao je Erdogan, čija vladajuća partija pravde i razvoja nalazi svoje korene u turskom islamskom pokretu i čija je vlada poslednjih godina postala manje tolerantna prema LGBTQ pravima.

"Sada bolje shvatamo da smo doneli ispravnu odluku držeći Tursku van ovog sramnog takmičenja u poslednjih 12 godina", rekao je on.

Erdogan je u ponedeljak takođe osudio ozbiljan pad nataliteta u Turskoj kao "egzistencijalnu pretnju" i "katastrofu" za zemlju.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

23 h

Podeli: