Aktuelno 4

21.05.2024.

12:00

Novi Lamborghinijev V8 vrti se na 10.000 obrtaja! FOTO

Tačne specifikacije se još drže u tajnosti, ali zna se da V8 proizvodi 800 KS i 730 Nm obrtnog momenta.

Izvor: B92

Novi Lamborghinijev V8 vrti se na 10.000 obrtaja! FOTO
Lamborghini

Podeli:

Lamborghinijev najmanji model u gami, koji će u avgustu naslediti odlazeći Huracan, neće imati tradicionalni atmosferski V10 motor.

Umesto njega, auto će koristiti hibridni pogon, u čijem je srcu tvin-turbo V8. Ali za razliku od većine proizvođača supersportskih automobila koji su prešli na turbo pogon, novi motor se vrti čak do 10.000 obrtaja u minutu!

Model koji će biti zamena za desetogodišnji Huracan – a koji bi mogao da se zove Temerario – umesto 5.2 V10 agregata dobija 4.0-litarski V8.

Ali ovo definitivno nije isti V8 iz Volkswagen grupe koji se koristi u bezbrojnim velikim limuzinama i SUV modelima, uključujući Lamborghi Urus.

Lamborghini

Za ovaj V8 se navodi da je potpuno novi motor napravljen po meri Lamborghinija. Tačne specifikacije su još tajna u ovoj fazi, ali zna se da V8 proizvodi 800 KS i 730 Nm obrtnog momenta, što ga čini daleko moćnijim od odlazeći Huracana, koji raspolaže sa 640 KS i 565 Nm.

S obzirom da je u pitanju hibridni pogon, u pomoć mu priskače električni motor postavljen pozadi, koji šalje dodatnih 150 KS i 300 Nm na zadnju osovinu, prenosi Autocar.

Drugi izvori tvrde da su još dva elektromotora montirana na prednjem delu vozila, kao na Revueltu. Lamborghini nije otkrio ukupnu kombinovanu snagu sistema, ali će ona svakako iznositi preko 900 "konja".

Lamborghini

Iako Lamborghini tek treba da potvrdi ime novog automobila, nedavno je zaštitio oznaku "Temerario" i potvrdio da će novi automobil biti predstavljen u avgustu.

Vizuelno, dizajn V8 superautomobila je blizak šablonu klina koji je postavio Countach pre više od pola veka i nastavio se sa Huracanom.

Ali postoje i neke značajne stilske razlike između novog i starog modela. Temerario će imati tanka svetla, duboke bočne usisnike vazduha, "double-bubble" krov i visoko postavljenu izduvnu cev.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: