Svet 0

21.05.2024.

10:35

Preminuo čuveni berzanski mešetar: Govorio da je pohlepa zdrava, završio u zatvoru

“Mislim da je pohlepa zdrava. Možete biti pohlepni i još uvek se osećati dobro u sebi”, rekao je jednom prilikom.

Izvor: Bankar.me

Preminuo čuveni berzanski mešetar: Govorio da je pohlepa zdrava, završio u zatvoru
Tanjug/AP Photo/G. Paul Burnett

Podeli:

“Mislim da je pohlepa zdrava. Možete biti pohlepni i još uvek se osećati dobro u sebi”, rekao je jednom prilikom.

Ivan Boesk, kontroverzni berzanski mešetar i finansijer, skadal-majstor Vol Strita, poznat po izjavi “pohlepa je dobra” pre odlaska u zatvor, preminuo je u 87. godini, objavili su danas američki mediji.

New York Times navodi da je Boeski delimično poslužio kao inspiracija autorima filma iz 1987. godine, za glavnog lika Gordona Geka, koga je tumačio Majkl Daglas, prenosi Rojters.

Boeski je na svom vrhuncu smatran genijem finansijskih arbitraža pod rizikom tj. majstorom za berzanske špekulacije i preuzimanje deonica, a njegovo bogatstvo je procenjeno na 280 miliona dolara, preneo je Bankar.me.

"Mislim da je pohlepa zdrava. Možete biti pohlepni i još uvek se osećati dobro u sebi", rekao je 1986. godine u svom govoru pred studentima biznis škole na Kalifornijskom univerzitetu Berkli.

Samo nekoliko meseci kasnije, čovjek poznat na Wall Streetu kao “Ivan Grozni” optužen je i osramoćen zbog svog poslovnog delovanja, što ga je dalje dovelo do bankrota i zatvora.

Boeski je profitirao tokom buma korporativnog preuzimanja 1980-ih, koristeći insajderske informacije za primanje informacija o ugovorima na čekanju.

Kada su istražitelji počeli da otkrivaju njegove poslove, zajedno sa aktivnostima “junk bond” kralja Majkla Milkena, pristao je da sarađuje sa saveznom vladom dok su istraživali trgovinu insajderima na Wall Streetu, koja je postala zabrinutost za SEC početkom 1980-ih.

Snimao je pozive i sastanke, uključujući i one sa Milkenom, i podučavao istražitelje o manipulaciji deonicama, ponudama za preuzimanje i korporativnim racijama, navodi SEC Historical Society.

On je 1986. priznao krivicu za trgovinu insajderskim informacijama i osuđen je na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100 miliona dolara, od čega je polovina otišla na vraćanje profita koji je stekao od trgovine informacijama, a druga polovina kao građanska kazna.

Zabranjeno mu je da trguje hartijama od vrednosti do kraja života.

Sin vlasnika delikatesa u Detroitu, Boeski je započeo  karijeru na Wall Streetu kao analitičar deonica u njujorškoj investicionoj banci LF Rothschild nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Detroitu 1964.

Do 1975. otvorio je vlastitu brokersku firmu Ivan F. Boesky & Company, koju je pomogla porodica njegove supruge. Do proleća 1985, navodno je bio najplaćeniji broker na Wall Streetu sa bogatstvom od preko 280 miliona dolara (otprilike 820 miliona dolara u 2024.).

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: