Srbija 0

21.05.2024.

12:00

U Srbiji oko 3.100 prozjumera

U Srbiju trenutno ima oko 3.100 kupaca - proizvođača električne energije, instalisane snage 52 megavata, što je čak sedam puta više u odnosu na poslednjih godinu i po dana.

Izvor: Tanjug

U Srbiji oko 3.100 prozjumera
anatoliy_gleb/Shutterstock

Podeli:

To je danas izjavila pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović.

Broj uvoznika, pa i domaćih proizvođača i prodavaca solarnih panela se povećava, a pored finansijskog efekta kupci - proizvođači sve više traže kvalitet, bezbednost i sigurnost svojih mini elektrana na krovovima. Krajnji cilj kupaca - proizvođača je da sebi obezbede što jeftiniju zelenu električnu energiju.

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene istakla je, na trećoj međunarodnoj konferenciji o kupcima - proizvođačima električne energije "Prozjumeri - dve godine posle", da je koncept energetske samostalnosti upotrebom solarne energije koristan svima, kako domaćinstvima i privredi, tako i državi.

"Upravo to predstavlja jedno od oruđa pomoću kojeg možemo uključiti veliki broj građana u energetsku tranziciju. Među prozjumerima imamo manastire, Žiču kao najpoznatiji, osnovne i srednje škole, privrednike, javne objekte", rekla je Vukadinović dodavši da je instalisana snaga za godinu i po dana porasla 8,5 puta.

Vukadinović je podsetila da su Ministrastvo rudarstva i energetike i Ministarstvo finansija prethodne godine izmenili sve relevantne propise kojima se uređuju porezi i naknade koje plaćaju kupci - proizvođači, tako da se obračun poreza i naknada vrši, ne na preuzetu električnu energiju iz mreže, nego na razliku isporučene i preuzete električne energije, što značajno smanjuje osnovicu za plaćanje poreza i naknada, ali i pozitivno utiče na brzi povraćaj investicije.

"Domaćinstva mogu da instaliraju solarne panele do 10,8 kW, a ostali kupci do 150 kW zadržavajući prioritet pristupa sistemu, bez balansne odgovornosti. Na ovaj način koncept kupca - proizvođača se orijentiše ka domaćinstvima i maloj privredi", kazala je Vukadinović.

Prema njenim rečima, država je do sada subvencionisala oko 500 domaćinstava za izgradnju solarnih elektrana.

"To je petina od ukupnog broja domaćinstava koja su prozjumeri", naglasila je Vukadinović.

Na konferenciji su istaknuti i planovi Ministarstva rudarstva i energetike u narednom periodu, među kojima je i pravno regulisanje koncepta aktivnog kupca.

"Kroz planirane izmene Zakona o energetici, tokom ove godine, uspostavićemo pravni okvir za aktivne kupce, kojima ćemo omogućiti da proizvedenu zelenu energiju koristi za sopstvene potrebe, a višak da prodaju na tržištu. Takođe, uspostavićemo sistem sertifikacije instalatera solarnih sistema, toplotnih pumpi i drugih OIE sistema čime ćemo obezbediti ujednačen i standardizovan kvalitet usluga na tržištu za građane i privredu", poručila je Vukadinović.

Dodala je da će se sprovesti i mere za unapređenje procedure priključenja, naročito na distributivnom nivou, gde je cilj digitalizovan i transparentan postupak priključenja za elektrane i prozjumere.

Konferencija je u Privrednoj komori Beograda okupila predstavnike državnih institucija, akademske zajednice, privrednike i potencijalne korisnike, a glavna tema je "Šta uvođenje prozjumera donosi elektroenergetskim sistemima zemalja Zapadnog Balkana". Konferenciju organizuje Energija Balkana uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva rudarstva i energetike, a u saradnji sa Elektroprivredom Srbije AD, Privrednom komorom Srbije – Privrednom komorom Beograda i DOMI EKO SOLAR.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

22 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

5 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: