Svet

Četvrtak, 11.11.2010.

08:40

EU: U energetiku hiljadu mlrd. evra

Evropska unija je saopštila da treba da uloži hiljadu milijardi evra u naftovode, gasovode, solarnu tehnologiju i tehnologiju za energetske kapacitete vetra.

Izvor: Beta

Default images

Time bi EU u sledećoj deceniji mogla da zadovolji svoje energetske potrebe.

Komesar EU za energetiku Ginter Etinger rekao je da unija 27 zemalja mora da izgradi novu infrastrukturu da bi osigurala međunarodnu konkurentnost i uspostavila sigurne izvore energije i obezbedila širok izbor pri uvozu.

"Suočeni smo sa velikom potrebom za investicijama. Moramo da unapredimo i zamenimo zastarelu tehnologiju“, rekao je Etinger.

EU se već obavezala na ambiciozne energetske ciljeve koje treba da postigne do 2020, obećavši da će smanjiti emisiju štetnih gasova za 20 procenata, povećati obnovljive izvore energije za 20 procenata i podići efikasnost. Evropa mora da prilagodi svoju zastarelu energetsku mrežu da bi ispunila te ciljeve.

"Po pitanju gasa i struje, još funkcionišemo na nivou kraljevstva 19. veka", rekao je Etinger u slikovitoj proceni infrastrukture EU. Dodao je da 27 nacija još razmišlja na nivou feudalnih država, nekad na štetu drugih.

"Moramo da evropizujemo energetsku politiku", rekao je Etinger, dodajući da je neophodno stvoriti sistem koji prevazilazi granice kako bi uvoz i distribucija energije bili efikasniji.

Prošle zime, kao i 2006, nekoliko EU zemalja zapalo je u teškoće zbog problema s isporukama ruskog gasa. Prekidi u snabdevanju skrenuli su pažnju na činjenicu da Unija četvrtinu potrebnog gasa uvozi iz Rusije i naglasili potrebu za integracijom gasovoda u okviru EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: