Svet

Sreda, 09.08.2017.

09:19

Izneverena očekivanja, već treći mesec

Kineska inflacija fabričkih cena stagnirala je u julu treći mesec uzastopno, saopštila je vlada u Pekingu.

Izvor: Tanjug

Izneverena očekivanja, već treći mesec
Foto: Thinkstock

To je blago ispod očekivanja eksperata koji upozoravaju na dalje usporavanje rasta druge najveće svetske ekonomije.

Indeks proizvođačkih cena porastao je u julu za 5,5 odsto na godišnjem nivou, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, što je na istom nivou kao u prethodna dva meseca, ali ispod prognoza ekonomista koji su u anketi "Blumberga" predviđali da će iznositi 5,6 odsto.

Analitičar DŽulijan Evans-Pričard iz kompanije Kapital Ekonomiks kaže da se mirovanje proizvođačkih cena "izgleda u celini duguje nedavnom oporavku domaćih cena čelika, za koje je po našem mišljenju mala verovatnoća da će se održati".

Kineske cene čelika porasle su u julu, što je dovelo i do uspona cena na svetskom tržištu čelika, saopštilo je Udruženje industrije gvožđa i čelika u Kini.

Istovremeno, opšta inflacija merena indeksom potrošačkih cena (CPI) zabeležila je u julu rast od 1,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je blagi pad u odnosu na junski nivo od 1,5 odsto.

Inflacija potrošačkih cena je "generalno stabilna", naveo je analitičar Državnog zavoda za statistiku Šeng Guoking u saopštenju, dodajući da su visoke temperature i obilne kiše ovog leta podržale cene povrća i jaja.

Podaci o inflaciji dolaze dan nakon objavljivanja pokazatelja o rastu kineskog izvoza i uvoza, koji su takođe su značajno usporili u julu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: