Srbija

Utorak, 12.07.2016.

13:53

Železara: EK, ljuti Kinezi i savetnik Kamaraš

Od slavodobitne primopredaje Železare Smederevo novim vlasnicima, kineskom Hestilu, nije prošlo mnogo, a srpski mediji ne prestaju da pišu o nastalim problemima

Izvor: B92

Železara: EK, ljuti Kinezi i savetnik Kamaraš
(Sa potpisivanja ugovora o prodaji, Foto: Tanjug)

Najpre se pre nekoliko dana saznalo da je Evropska komisija nekoliko dana nakon što je kineski Hestil zvanično preuzeo smederevsku Železaru, pokrenula istragu protiv Srbije zbog damping cena čelika, što je prvi objavio B92.net.

Evropski proizvođači čelika pozivaju se u žalbi na Protokol 5. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji se odnosi na državnu pomoć i izvozne procedure.

U saopštenju EK se navodi da je istraga pokrenuta na osnovu dokaza koje su dostavili evropski proizvođači čelika, a predmet istrage odnosi se na period od 1. jula 2015. godine do 30. juna 2016. godine, kada je Železarom upravljao 'HPK inženjering' na čelu sa Peterom Kamarašom.

Vlada Srbije je ubrzo nakon toga saopštila da će u potpunosti sarađivati sa EK u vezi sa istragom i da očekuje da uskoro dobije potpunu dokumentaciju, s preciznim informacijama na osnovu kojih će pripremiti odgovor.

Iz vlade su naveli i uverenje da proizvođači iz Srbije nisu prekršili pravila anti-dampinga, kao i da će i Evropska komisija prihvatiti te argumente.

List Blic je objavio da su se, prema njihovim saznanjima, zbog istrage Evropske komisije pojavili i prvi problemi između srpskih vlasti I čelnika Hestila.

Kineze, kako piše list, brinu moguće posledice istrage, odnosno da li bi eventualna kazna pala na teret novog vlasnika, odnosno njih, zbog čega “od petka opsedaju kabinet premijera tražeći razjašnjenje”.

Istovremeno, za srpsku stranu sporno je angažovanje Petra Kamaraša kao savetnika novih vlasnika u prelaznom period, dok tim kineskih menadžera ne preuzme rukovođenje.

Kamaraša je prethodno vlada smenila jer je napravio dug od 150 miliona evra u Železari Smederevo, pa je njegovo savetničko postavljenje bilo prvi kamen spoticanja.

Sa druge strane, Politika objavljuje da se iz ugovora o prodaji sa Hestilom i finanijskog izveštaja za 2014. godinu vidi čelik iz Smedereva te godine jeste prodavan ispod cene.

Srećna okolnost u ovom slučaju za srpsku stranu bi mogla da bude to što se period istrage ne odnosi na 2014., već za period od jula 2015. do jula ove godine, kada je Železarom upravljao profesionalni menadžment predvođen Kamarašom.

Kamaraš se, preošle nedelje, javnosti obratio veoma detaljnim pismom u kojem navodi da nijedan potez nije mogao da napravi bez znanja vlade.

Te nesuglasice i problem nisu jedini koji su zadesili srpsku čeličanu, jer prognoze govore da će cena gvožđa do kraja godine pasti ispod 50 dolara po metričkoj toni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: