Svet 0

24.05.2024.

17:57

Novi rat se bliži? "Progutaće ih"

Mađarska će nastojati da ne učestvuje u bilo kakvim operacijama NATO koje imaju za cilj podršku Ukrajini, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, sugerišući da se vojna alijansa i Evropska unija kreću ka direktnijem sukobu sa Rusijom.

Izvor: Tanjug

Novi rat se bliži? "Progutaće ih"
EPA/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Orban je rekao za mađarski državni radio da se ta zemlja protivi planu NATO koji teži da pruži očigledniju vojnu podršku Ukrajini u narednim godinama kako bi se odbranila od Moskve, dok bolje naoružane ruske trupe uspostavljaju kontrolu na bojnom polju, preneo je AP.

"Mi to ne odobravamo, niti želimo da učestvujemo u finansijskoj ili oružanoj podršci (Ukrajini), čak ni u okviru NATO", rekao je Orban i dodao da je Mađarska zauzela poziciju "neučesnika" u bilo kojoj potencijalnoj NATO operaciji za pruženje pomoći Kijevu.

On je istakao da Mađarska mora da redefiniše svoju poziciju unutar vojnog saveza i da mađarski advokati i oficiri rade na tome kako Mađarska može da bude članica NATO, a da ne učestvuje u akcijama alijanse van svoje teritorije.

Orban je podvukao ulogu NATO kao odbrambenog saveza i rekao da ne deli zabrinutost nekih drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope da ruska vojska neće prestati sa agresijom ako dobije rat u Ukrajini.

"Snaga NATO se ne može porediti sa snagom Ukrajine", rekao je on i dodao da ne smatra logičnom tvrdnju da će Rusija doći iznenada i progutati ceo zapadni svet.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

37 min

Podeli: