Svet 7

24.05.2024.

16:00

"Niko od nas neće imati posao"

Verovatno niko od nas neće u budućnosti imati posao zbog razvoja veštačke inteligencije (AI), ali problem će biti pronalaženje smisla egzistencije, izjavio je američki preduzetnik Ilon Mask.

Izvor: Tanjug

"Niko od nas neće imati posao"
photosince / Shutterstock.com

Podeli:

On je, govoreći preko veb kamere na konferenciji Vivateh u Parizu, naglasio da su za ostvarenje ovakvog scenarija neohodni "univerzalni visoki prihodi" i budućnost u kojoj neće biti nedostataka robe i usluga, prenosi Si-En-En (CNN).

Prema Maskovoj viziji, ljudi će i dalje moći da rade ako to žele, ali to neće biti obavezno.

"Ako želite da radite posao koji je neka vrsta hobija, možete, ali veštačka intelegencija i roboti će nabavljati svu robu i obavljati sve usluge koje su vam potrebne", rekao je vlasnik kompanije Tesla.

On je istovremeno naveo da je zabrinut oko razvoja veštačke inteligencije i pozvao roditelje da svojoj deci organiče pristup društvenim medijima, pošto te platforme "programira veštačka inteleigencija koja podiže dopamin na maksimum".

Mask je ranije ove godine naveo da će AI koja je pametnija od čoveka biti dostupna do 2026. godine.

Izvršni direktor firme Baidu, Robin Li juče je na Vivateh konferenciji izjavio da su današnji najmoćniji AI modeli još dosta daleko od nivoa na kojem je intelekt čoveka.

Li smatra da će AI biti potrebno bar 10 godina da prestigne ljudsku inteligenciju.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

9 h

Podeli: