Srbija

Ponedeljak, 25.06.2012.

14:00

Građevinari hoće svoje ministarstvo

Nova vlada bi morala da ima posebno ministarstvo za građevinarstvo, saopštio je Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.

Izvor: Tanjug

Default images

Građevinarstvo je u nadležnosti nekoliko ministarstava i to je stvaralo probleme prilikom dogovaranja mera za stvaranje što boljeg privrednog ambijenta za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala.

Taj sindikat, koji je u sastavu Saveza samostalnih sindikata Srbije, predlaže formiranje ministarstva za građevinu koje bi preuzelo nadležnosti dosadašnjih ministarstava koja su bila zadužena za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i infrastrukturne projekte.

Takođe, od nove vlade se traži hitna izrada strategije razvoja građevinarstva Srbije kako bi se što više uposlila domaća preduzeća u zemlji i inostranstvu.

Strategija bi trebalo da obuhvati hitne mere za uposlenost domaćih građevinskih preduzeća, partnerski odnos domaćih građevinskih preduzeća sa inostranim kompanijama, a ne status podizvođača.

Treba obezbediti da inostrane kompanije povere domaćim preduzećima najmanje 50 odsto vrednosti ugovorenih radova i poveravanje poslova kompanijama koje poštuju Granski kolektivni ugovor i legalno zapošljavaju radnike.

Sindikat traži i prekidanje prakse propisivanja tenderskih uslova koji nanose štetu odnosno onemogućuju učešće domaćih preduzeća, jer se uslovi prilagođavaju stranim kompanijama, ali i izmirenje obaveza države prema građevinskim preduzećima po osnovu izvedenih radova. Višestruki efekat pokretanja sektora građevinarstva uključuje pokretanje: elektroindustrije, metalne i preradjivačke industrije, bazne hemije, a svoj uticaj ima i na finansijski sektor.

Uposlenost jednog građevinskog radnika povlači uposlenost sedam - osam radnika iz drugih delatnosti.

Traži se, takođe, dosledna primena posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i postavljanje glavnog inspektora za građevinarstvo.

Najvažnije je da se primenjuje poseban kolektivni ugovor koji ima prošireno dejstvo do aprila 2014. godine i koji garantuje isplatu osnovnih zarada u šest nivoa, kao i druga primanja i naknade zarada, čime će svi radnici i poslodavci u sektoru građevinarstva biti dovedeni u približno iste uslove egzistencije i privređivanja.

"Siva ekonomija" i rad na crno kao nelojalna konkurencija značajno i posebno opterećuju građevinarstvo Srbije i preduzeća koja posluju u legalnim tokovima. Zbog toga je neophodno doneti Zakon o inspektoratu, a u okviru njega predvideti glavnog inspektora za građevinarstvo, kako bi se pojačala inspekcijska kontrola u sivoj zoni i ojačala uloga inspekcijskih organa koji se sada gotovo svi proglašavaju nenadležnim za "sivu ekonomiju".

Sindikat zahteva i usvajanje zakona o osiguranju od nesrećnih slučajeva i povreda na radu, izmene i dopune Zakona o radu kako bi se sprečio rad "na crno".

Zakonski rok od osam dana od dana zaključivanja ugovora o radu za podnošenje prijave na osiguranje daje mogućnost poslodavcu da ugovor zaključuje svakog dana, odnosno nakon posete inspektora rada.

Uvođenjem obaveze da se ugovor o radu registruje, sprečile bi se zloupotrebe poslodavaca.

Predlaže se i ograničenje prekovremenog rada na godišnjem nivou od 200 časova i utvrđivanje obaveze poslodavca o evidentiranju dnevnog radnog vremena, kao i sankcije za poslodavca u slučaju nepoštovanja ove obaveze.

Sindikat zahteva i smanjenje broja radnih sati u preraspodeli u radnoj nedelji, sa 60 na 54 sata.

Ovi zahtevi su upućeni predsedniku Srbije, koalicionim grupama za formiranje vlade, Privrednoj komori Srbije i Uniji poslodavaca Srbije, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: