Srbija

Sreda, 16.11.2011.

14:41

Pavičić: Srbija pred kolapsom

Srbiji ozbiljno preti finansijski slom ukoliko ne budu pripremljene i sprovedene reforme koje će ojačati našu privredu i omogućiti znatno povećanje izvoza.

Izvor: Tanjug

Default images

To je izjavio privrednik i jedan od ekonomskih savetnika u Vladi Srbije Nikola Pavičić.

„Moramo da sredimo svoje redove, da se ujedinimo i ozbiljno pripremimo za reforme bez kojih radni deo Srbije nema šanse da opstane“, rekao je Pavičić i dodao da ako u ovom vremenu krize naša privreda ne bude imala šansi, onda je ni naša zemlja neće imati.

Ističući da je država došla do granice kad više ne može da se zadužuje, jer se krediti vraćaju novim kreditima, on je zapitao kako ćemo ispunjavati naše finansijske obaveze ukoliko ne preduzmemo mere kako bismo stalni deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni preokrenuli u suficit. Ključno pitanje je podrška izvozu a naročito onih proizvoda s višim stepenom dorade, naglasio je Pavičić, podsetivši da oko polovinu izvoza Srbija ostvaruje sa članicama EU i CEFTA, uglavnom plasirajući primarne poljoprivredne proizvode.

"Prednosti Ugovora o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji je na snazi već deceniju, nismo iskoristili a imali smo priliku da ostvarimo deset milijardi evra od izvoza u tu zemlju, jer je Srbija na osnovu tog aranžmana oslobođena plaćanja carine za svoju robu", rekao je on.

Pavičić, koji je i počasni predsednik kompanije „Tarket“ i član Upravnog odbora Privredne komore Vojvodine, istakao je da je Srbiji potrebna nova agrarna politika prema kojoj bi agrarni budžet bio barem dvostruko veći nego sadašnji kao i da je nužno dovesti javnu potrošnju u sklad s ostvarenim bruto domaćim proizvodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

22 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: