Svet 1

22.05.2024.

16:54

Zaharova potkačila Zelenskog: Vidi se da ništa nije čitao

Predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je krajnje apsurdnom želju Vladimira Zelenskog da vidi Kinu na sastanku o Ukrajini u Švajcarskoj.

Izvor: Novosti.rs

Zaharova potkačila Zelenskog: Vidi se da ništa nije čitao
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Ranije je u intervjuu Rojtersu Zelenski rekao da bi kijevski režim želeo da vidi Kinu na konferenciji u Švajcarskoj. Peking je više puta ukazivao na spremnost da učestvuje u pregovorima u kojima su zastupljene i Rusija i Ukrajina.

Zaharova je ironično uporedila ovu izjavu Zelenskog sa ogromnim zahtevima starice iz Puškinovih "Priča o ribaru i ribi".

"On, naravno, nikada ništa nije čitao i nije znao ništa sa stanovišta nauke ili obrazovanja. Možda može da se mu kaže da je sve ovo toliko apsurdno da kaže da je možda bolje da to ne kaže?", rekla je ona.

Zaharova je ranije rekla da Rusija poziva partnere iz zemalja sa većinskim svetskim stanovništvom da budu na oprezu i uzdrže se od učešća na švajcarskoj konferenciji o Ukrajini kako bi sprečili da budu uvučeni u antiruske provokacije.

Brazilska predsednička administracija je u petak saopštila da predsednik Luiz Inasio Lula da Silva neće ići na konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj u junu.

Iz kabineta južnoafričkog predsednika Sirila Ramafoze za RIA Novosti je rečeno da on takođe neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj zbog učešća u postizbornim događajima.

Švajcarska će održati konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna.

Rusija mu neće prisustvovati.

Pres-sekretar Ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov je ranije rekao da Švajcarska nije poslala poziv Ruskoj Federaciji da učestvuje na samitu o Ukrajini , Moskva neće učestvovati ni u kom slučaju.

On je dodao da je ideja o mirovnoj konferenciji, koju snažno promovišu organizatori, neprihvatljiva za Rusku Federaciju, jer govorimo o drugoj opciji za probijanje neodržive formule mira koja ne uzima u obzir ruske interese.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: