Svet 1

22.05.2024.

14:50

Kažnjeni jer su slučajno izbacili 189 milijardi dolara na tržišta

Britanski regulatori izrekli su u sredu ukupnu kaznu od 62 miliona funti (72,7 miliona evra) Citigroupu zbog greški u njenim sistemima trgovanja.

Izvor: Investitor

Kažnjeni jer su slučajno izbacili 189 milijardi dolara na tržišta
shutterstock, Svetlana Lukienko

Podeli:

Oni su zamalo rezultirali prodajom deonica vrednih 189 milijardi dolara na evropska tržišta.

Državna Uprava za finansijsko ponašanje (FCA) izrekla je novčanu kaznu od skoro 28 miliona funti (32,8 miliona evra) za Citigroup, dok ju je Banka Engleske kaznila sa još skoro 34 miliona funti (39,9 miliona evra), navodi se u saopštenju nadležnih, prenosi Investitor.

Regulatori su smanjili svoje kazne 30% jer je Citigroup pristao da reši problem. Bez tog popusta, kombinovana kazna bi premašila 88 miliona funti (103,2 miliona evra).

Banka Engleske je istakla incident u maju 2022. kada je jedan od „iskusnih“ trgovaca banke greškom prodao deonice u vrednosti od 1,4 milijarde dolara na evropskim berzama.

U svom saopštenju, FCA navodi da je neimenovani trgovac nameravao da proda deonice u vrednosti od 58 miliona dolara, ali je napravio “grešku u unosu”, što je rezultiralo narudžbom za prodaju 444 milijarde dolara.

Citigroupovi sistemi blokirali su 255 milijardi dolara od toga, što znači da je 189 milijardi dolara poslato na njenu trgovačku platformu za prodaju “u ostatku dana”. Ukupno je prodato deonica u vrednosti od 1,4 milijarde dolara pre nego što je trgovac otkazao transakciju.

Nakon incidenta, Citigroup je preduzeo korake da “poboljša i ojača” sigurnost svojih trgovinskih sistema, saopštila je centralna banka.

„Firme koje se bave trgovinom moraju imati uspostavljene efikasne kontrole kako bi upravljale rizicima. Citigroup nije ispunio standarde koje očekujemo u ovoj oblasti, što je rezultiralo današnjom kaznom”, rekao je Sem Vuds, zamenik guvernera i glavni izvršni direktor PRA.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

13 h

Podeli: