Srbija

Sreda, 09.03.2011.

00:05

Koridor 10: Obećanja umesto asfalta

Rokovi za završetak autoputa Horgoš – Novi Sad produžen je sa 1. februara na 20. juli, a „ipsilon-kraka„ od Subotice do Kelebije čak na 10. oktobar ove godine.

Izvor: Dnevnik

Default images

Produženi su i rokovi izgradnje autoputa u zoni Novog Sada, obilaznice oko Beograda, mosta preko Dunava kod Beške...

Produžetak tih rokova poljuljao je obećanja ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića da će se kompletan Koridor 10 kroz Srbiju završiti do 2012. godine.

Obrazloženje za produžetak na severnom kraku bili su, između ostalog, loši vremenski uslovi i nedostatak materijala, međutim, šta neimare tek čeka na drugim deonicama gde su nerešeni imovinskopravni odnosi, nezavršeni projekti...

O izgradnji Koridora 10 kroz Srbiju se priča dugi niz godina, a u poslednjih deset završeno je tek po dvadesetak kilometara na severnom i isto toliko na južnom kraku i uz jedvite jade nova traka od Novog Sada do Beograda, s tim što još nije kompletirana u zoni beščanskog mosta.

Šepavoj izgradnji doprinela su i dva koncesiona promašaja, jedan krajem devedesetih na deonici Novi Sad – Beograd, a drugi od pre nekoliko godina za autoput Horgoš – Novi Sad.

Da bi se ubrzala izgradnja Koridora 10, država je osnovala Preduzeće „Koridori Srbije” koje će raditi i poslove eksproprijacije i izrade planske dokumentacije, što se pokazalo kao glavni problem, a do sada je bilo u nadležnosti „Puteva Srbije”. U „Koridorima” objašnjavaju da je ostalo mnogo posla na Koridoru 10.

Na deonici Horgoš – Novi Sad treba da se izgradi nova traka autoputa od 87 kilometara i 11,2 kilometra od Subotice do Kelebije. Radovi vredni deset milijardi dinara finansiraju se iz republičkog budžeta.

Od Niša do bugarske granice nedostaje 85 kilometara autoputa, ako se krene od Niša prema makedonskoj granici, nedostaje 75 kilometara autoputa. Nije gotova ni obilaznica oko Beograda, ukupne dužine 47 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: