Ishrana 1

26.05.2024.

7:57

Ove navike u ishrani mogu ozbiljno narušiti zdravlje organizma

Vaše navike u ishrani mogu imati značajan uticaj na vaše telo.

Izvor: b92.net/ljepotaizdravlje.hr

Ove navike u ishrani mogu ozbiljno narušiti zdravlje organizma
Drazen Zigic/Shutterstock

Podeli:

Kada birate hranu koja čini vašu redovnu ishranu, verovatno uzimate u obzir ukus, teksturu i lakoću pripreme, ali takođe treba da razmislite o tome kako to može da utiče na vaše opšte zdravlje. Nažalost, postoje određene navike u ishrani koje mogu uništiti vaš organizam, a da toga niste ni svesni.

Nijedna dijeta nije savršena i razumno je povremeno uživati u hrani koja se tradicionalno ne smatra zdravom. Ova hrana može uključivati slatkiše, deserte, prženu hranu, napitke zaslađene šećerom i grickalice koje sadrže kalorije sa malo nutritivne vrednosti.

Ove vrste hrane mogu postati problematičnije ako redovno čine veliki deo vaše ishrane i nisu kombinovane sa hranom bogatom hranljivim materijama. Pored toga, vreme koje jedete i koliko jedete takođe može negativno uticati na vaše telo. Kada birate hranu za podršku svom telu, fokusirajte se na ishranu bogatu voćem i povrćem, minimalno prerađenim celim žitaricama, nemasnim proteinima i biljnim mastima.

Navike u ishrani koje mogu uništiti vaše telo

Preskakanje obroka

Mnogi ljudi preskaču obroke u pokušaju da smršaju, ali ova navika je zapravo loša. Preskakanje obroka može usporiti vaš metabolizam i dovesti do prejedanja kasnije tokom dana. To takođe može dovesti do nedostataka hranljivih materija, što može uticati na vaše opšte zdravlje.

Prebrzo jedete

Brzo jedenje može dovesti do prejedanja i lošeg varenja. Vašem mozgu je potrebno oko 20 minuta da registruje kada ste siti, tako da odvajanje vremena za žvakanje hrane i uživanje u obroku može sprečiti prejedanje i unaprediti bolje varenje.

Jedete previše šećera

Prekomerni unos šećera može dovesti do povećanja telesne težine, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Smanjivanje unosa slatkih pića, deserta i prerađene hrane može vam pomoći da smanjite unos šećera i poboljšate svoje zdravlje.

Ne jedete dovoljno voća i povrća

Voće i povrće prepuno je esencijalnih hranljivih materija i antioksidanata koji mogu pomoći u održavanju zdravlja vašeg tela. Nedovoljna potrošnja ovih namirnica može dovesti do nedostataka hranljivih materija i povećati rizik od hroničnih bolesti.

Prejedanje sa prerađenom hranom

Prerađena hrana često sadrži mnogo šećera, soli i nezdravih masti. Prejedanjem sa ovom hranom može vas dovesti do povećanja telesne težine, upale i drugih zdravstvenih problema. Odabir celih namirnica i kuvanje kod kuće mogu vam pomoći da izbegnete ove negativne efekte.

Jedenje kasno uveče

Jedenje kasno uveče može poremetiti vaš san i dovesti do povećanja telesne težine. Najbolje je da izbegavate da jedete nekoliko sati pre spavanja kako biste poboljšali san i varenje.

Ne pijete dovoljno vode

Voda je neophodna za mnoge telesne funkcije, uključujući varenje, metabolizam i održavanje zdrave težine.

Nedovoljno pijenje vode može dovesti do dehidracije i drugih zdravstvenih problema. Potrudite se da pijete najmanje osam čaša vode dnevno kako biste održali svoje telo hidriranim i zdravim.

U zaključku, naše navike u ishrani mogu imati značajan uticaj na naše opšte zdravlje. Izbegavajući ove destruktivne navike u ishrani i fokusirajući se na hranjenje tela celovitom hranom, možemo poboljšati svoje zdravlje i blagostanje.

Zapamtite, male promene mogu napraviti veliku razliku. Zato počnite da pravite zdravije izbore već danas!

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: