Aktuelno 3

26.05.2024.

11:45

Ulažu 19 milijardi dolara: Još jedna zemlja se oslanja na lokalne fabrike čipova

Južna Koreja je poslednja u nizu zemalja koje su odlučile da ulože veliki novac u lokalnu industriju poluprovodnika.

Izvor: Engadget

Ulažu 19 milijardi dolara: Još jedna zemlja se oslanja na lokalne fabrike čipova
Shutterstock/TimeStopper69

Podeli:

Ova država pokušava da ostane konkurentna sa SAD i Kinom uz pomoć paketa podrške od 19 milijardi dolara, uz dodatne poraske olakšice.

Takođe, vlada u Seulu obezbediće finansijsku podršku proizvođačima čipova kroz Korejsku razvojnu banku, kako izveštava list Wall Street Journal.

Usred velike potražnje za čipovima sisteme veštačke inteligencije i drugu tehnologiju, Južna Koreja je zabeležila rast izvoza poluprovodnika za 56% u aprilu u poređenju sa 2023. godinom.

Potezi Južne Koreje mogli bi joj pomoći da održi korak sa SAD, koje pokušavaju da povećaju domaću proizvodnju čipova kako bi smanjile oslanjanje na uvoz. 

Putem CHIPS zakona, SAD subvencionišu proizvođače kao što su Intel, GlobalFoundreies i TMSC, ali je jedan od onih koji primaju novac ovim putem upravo južnokorejski Samsung - ova kompanija može dobiti do 6,4 milijarde dolara američkog finansiranja za novu fabriku poluprovodnika u Teksasu.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: