Aktuelno 3

26.05.2024.

11:45

Ulažu 19 milijardi dolara: Još jedna zemlja se oslanja na lokalne fabrike čipova

Južna Koreja je poslednja u nizu zemalja koje su odlučile da ulože veliki novac u lokalnu industriju poluprovodnika.

Izvor: Engadget

Ulažu 19 milijardi dolara: Još jedna zemlja se oslanja na lokalne fabrike čipova
Shutterstock/TimeStopper69

Podeli:

Ova država pokušava da ostane konkurentna sa SAD i Kinom uz pomoć paketa podrške od 19 milijardi dolara, uz dodatne poraske olakšice.

Takođe, vlada u Seulu obezbediće finansijsku podršku proizvođačima čipova kroz Korejsku razvojnu banku, kako izveštava list Wall Street Journal.

Usred velike potražnje za čipovima sisteme veštačke inteligencije i drugu tehnologiju, Južna Koreja je zabeležila rast izvoza poluprovodnika za 56% u aprilu u poređenju sa 2023. godinom.

Potezi Južne Koreje mogli bi joj pomoći da održi korak sa SAD, koje pokušavaju da povećaju domaću proizvodnju čipova kako bi smanjile oslanjanje na uvoz. 

Putem CHIPS zakona, SAD subvencionišu proizvođače kao što su Intel, GlobalFoundreies i TMSC, ali je jedan od onih koji primaju novac ovim putem upravo južnokorejski Samsung - ova kompanija može dobiti do 6,4 milijarde dolara američkog finansiranja za novu fabriku poluprovodnika u Teksasu.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: