Svet 0

26.05.2024.

10:14

Dobre vesti tek u septembru?

Njujorška bankarska korporacija Goldman Saks saopštila je da ne očekuje da će američka centralna banka FED smanjiti kamatne stope pre septembra.

Izvor: Tanjug

Dobre vesti tek u septembru?
Shutterstock/gopixa

Podeli:

U prethodnom izveštaju je Goldman Saks prognozirao da će smanjenje kamatnih stopa doći već u julu, prenosi portal Investing.

Zapisi sa poslednjeg sastanka FED-a su pokazali da su zvaničnici i dalje zabrinuti zbog jakih inflatornih pritisaka, a neki članovi upravnog odbora su čak izrazili spremnost da "dodatno pooštre monetarnu politiku" ukoliko se pojave rizici od ponovnog rasta cena.

Julsko smanjenje kamate  "ne izgleda kao najverovatniji ishod" pošto podaci o inflaciji, poslovnoj aktivnosti ili tržištu rada u SAD još nisu zadovoljavajući, dodali su analitičari Goldman Saksa.

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u aprilu blago pala sa martovskih 3,5 odsto na 3,4 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta, objavila je 15. maja američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Hrana je u aprilu poskupela za 2,2 odsto međugodišnje, istom tempom kao u martu, dok su cene energije porasle za 2,6 odsto, ubrzavši u odnosu na martovskih 2,1 odsto.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: